(Redacció/ACN) Un de cada tres establiments de Barcelona estarà tancat el 2021, a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. És la previsió que fa la consultora immobiliària Forcadell, que calcula que actualment hi ha 14.000 locals buits a la ciutat, d’un total de 80.500. El volum de comerços amb la persiana abaixada podria ser encara més accentuat al centre de la ciutat, on Barcelona Oberta preveu que es dispari fins al 50 %, tal com ja apuntava una enquesta feta per l’entitat. Al conjunt de Catalunya, la PIMEComerç calcula que hi ha un 35 % de locals buits.

Segons la directora general de Barcelona Oberta, Núria Paricio, el centre se’n ressentirà més per la falta de turisme i les restriccions de mobilitat en vehicle privat impulsades per l’Ajuntament. També hi influeix, diu, la generalització del teletreball, que ha buidat de treballadors algunes zones de la ciutat. “És la tempesta perfecta”, afirma Paricio.

Cau un 32 % la circulació de vianants

Tot plegat ha fet que la presència de vianants al carrer hagi baixat un 32 % a Barcelona, segons dades d’un informe de TC Group Solutions. El carrer més afectat ha estat el passeig de Gràcia, amb una davallada de públic del 52 %. El segueixen la rambla de Catalunya (40 %) i l’avinguda Diagonal (20 %).

Les dades corresponen als darrers tres mesos i posen de manifest una “nova realitat”: hi ha menys gent al carrer i un descens “pronunciat” de les entrades a botigues i establiments comercials. Amb aquest panorama sobre la taula, els comerciants confien en la campanya de Nadal per poder mantenir els negocis. “Veiem un Nadal perillós”, reconeix el president de PIMEComerç, Àlex Goñi.

Afectats per les noves restriccions

Segons els comerciants, la situació s’ha agreujat amb les noves restriccions implantades per la Generalitat, que inclouen el tancament de bars i restaurants i la limitació d’aforament als establiments. A Barcelona, una de les zones més afectades és el Poble-Sec i els entorns del Paral·lel, on un 33 % dels locals comercials són de restauració. Al Poblenou, en canvi, preocupa la transformació de locals buits en habitatge: “El perill és que el barri quedi com una zona residencial”, admet el president de l’Eix Poblenou, Miguel López.

Pel que fa al decret que rebaixarà el preu dels lloguers dels locals tancats per la covid-19, la consultora immobiliària Laborde Marcet assegura que el mercat dels locals comercials a Barcelona ja vivia un canvi de tendència. Segons les seves dades, des del juny hi ha hagut rebaixes de fins al 50 % en alguns contractes de lloguer. També afirmen que en algunes operacions s’han introduït clàusules que fixen variables d’entre un 13 % i un 20 % sobre la facturació neta mensual de l’inquilí.