Les residències de gent gran han rebut un dels cops més durs de la pandèmia del coronavirus i, ara que la situació a Catalunya és més estable, molts centres de Barcelona han reprès les visites de familiars i les sortides dels residents. La decisió ha estat complexa perquè són conscients que el virus encara hi pot entrar. Dues residències afirmen a betevé que estan preparades per al que pugui venir.

La residència pública de gent gran de Gràcia és un dels 250 centres de la ciutat lliures del virus, però mai no podran oblidar què van viure la primavera del 2020. Uns 50 usuaris van passar la covid-19 i, d’aquests, 17 van morir. “Vam patir molt perquè no teníem material… I ho vam gestionar de la millor manera que vam poder”, lamenta la directora, Ascensió Soto. Ho tenen molt present però a poc a poc van recuperant l’activitat.

Lluís Raulet visita la seva mare a la residència de gent gran de Gràcia
Lluís Raulet visita la seva mare a la Residència de Gent Gran de Gràcia

Segons Soto, tant amb les visites com amb les sortides, segueixen al peu de la lletra el pla sectorial de la Generalitat, que és estricte: cita prèvia, màxima protecció —presa de temperatura, rentat de calçat, bates, etc.— i com a màxim tres persones per trobada. “Ho portem més magre perquè hem de mantenir distàncies. A vegades et pot més l’afectivitat i et deixes anar una mica…”, explica Lluís Raulet, que visita la seva mare diàriament.

A la Residència el Molí – Via Favència, a la Prosperitat, l’Ajuntament els ha cedit un espai exterior per fer trobades a l’aire lliure. I el que també han engegat, sota lupa, són les sortides dels residents. Nieves Navas, per exemple, passeja la seva germana amb instruccions: res de bars o terrasses ni tampoc transport públic. “La davallada [de la germana] ha estat molt gran, ella no se n’adona… però, per mi, és el millor”, relata.

Visites residència Nou Barris
Espai exterior cedit per l’Ajuntament a la Residència el Molí – Via Favència, de Nou Barris

“La memòria torna… hem d’estar preparats”

Totes dues residències han mig obert portes pel bé d’ancians i familiars, però sabent que el perill encara hi és. Tenen l’edifici sectoritzat per si cal aïllar infectats i asseguren que disposen de prou material de protecció. “La memòria torna i tothom n’estarà al cas. Una cosa així no la podem tornar a viure, hem d’estar preparats“, diu Margarida Quintana, directora d’El Molí – Via Favència, del Grup Mutuam.

“El risc zero no existeix”

Hi ha centes de Barcelona, però, que es resisteixen a obrir malgrat no tenir cap cas de coronavirus. Familiars de la Residència Fort Pienc critiquen que les visites són massa limitades: “El risc zero evidentment no existeix, però si no poden veure la gent més propera, a poc a poc els estem matant”, lamenta Carlos de Pedro, familiar. Sigui com sigui, les que segur que s’han de blindar són les 11 residències que, actualment, tenen brots no controlats.