El Districte Municipal de Sants-Montjuïc ha obert la porta a la instal·lació de sonòmetres a l’entorn de l’avinguda de Maria Cristina i a reduir a la meitat les activitats culturals i esportives massives que tenen com epicentre la part baixa de Montjuïc. La voluntat del consistori és reduir progressivament l’impacte acústic a la ciutat i el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, s’ha compromès amb el veïnat del Poble-sec a estudiar la col·locació dels dispositius de mesura del soroll de cara al proper mandat, un cop passades les eleccions municipals del 2023.

Aquest va ser un dels temes estrella del Consell de Barri del Poble-sec, on els veïns van tornar a mostrar preocupació per esdeveniments propers com ara el Sónar 2023 o de nou les curses esportives.

Un àmbit tensionat acústicament

Els sonòmetres s’haurien de col·locar a l’avinguda de Rius i Taulet, on se situen els habitatges més afectats per la contaminació acústica derivada dels actes que tenen lloc a l’avinguda de la Reina Maria Cristina.

El compromís de l’Ajuntament de Barcelona respon a les queixes reiterades per excés de soroll del veïnat dels barris del Poble-sec i de la Font de la Guatlla, així com de la Plataforma d’Afectats per la Contaminació Acústica i la Massificació d’Esdeveniments (PACAME) que reclamen des de l’estiu passat que es declari aquesta zona acústicament tensionada i, com a tal, s’implementin les mesures municipals antisoroll.

Menys esdeveniments multitudinaris els propers anys

Precisament, per reduir l’excés de soroll, el consistori ha disminuït des del 2015 en un 30 % els esdeveniments esportius i culturals en tot l’àmbit de Maria Cristina. Segons el regidor Serra, s’han deixat de fer per exemple el Ral·li RACC de Catalunya, la Cursa El Corte Inglés, la trobada Motard de Harley-Davidson o la Gonnafit, entre d’altres.

Ara bé, la voluntat del consistori és arribar en un futur a reduir a la meitat les activitats massives que es fan en aquest entorn i buscar un bon equilibri entre els esdeveniments que es programin i el descans dels veïns.

L’escenari de la Mercè serà el primer esdeveniment que es reubicarà

El regidor de Sants-Montjuïc admet que caldrà reubicar algunes de les activitats massives que actualment es fan a llocs on generin menys impacte però es tindrà en compte que els esdeveniments no es deixaran de fer perquè hi ha ciutadans que volen participar i gaudir-ne. Un exemple d’això serà la reubicació dels actes de les Festes de la Mercè, que fins l’any passat tenien lloc a l’avinguda Maria Cristina.

En aquest sentit, Serra ha explicat que s’està treballant amb l’ICUB perquè aquest any tinguin lloc en un altre emplaçament, després dels incidents de la darrera edició.

Les nits d’insomni pel Sónar, l’altre cavall de batalla

Una altra de les preocupacions veïnals en aquest sector és la celebració dels festivals de música com el Sónar, que s’allarguen durant tres o quatre dies. El Sónar, que arriba enguany a la 30a edició, tindrà lloc entre el 15 i el 17 de juny i el veïnat de la zona ha aprofitat el darrer consell de barri del Poble-sec per preguntar quines mesures es prendran per tal de garantir el seu descans aquells dies, ja que hi ha activitats programades als pavellons de la Fira fins a les 11 de la nit i al Poble-Espanyol fins a la matinada dins de l’OFF Sónar.

El regidor Serra entén la preocupació veïnal però admet que no hi ha ara mateix altres instal·lacions on celebrar el festival. Això sí es compromet a treballar per intentar reduir al màxim les molèsties que l’esdeveniment pot ocasionar i convida el veïnat a seure amb els promotors de l’esdeveniment per arribar a consensos i buscar plegats solucions al conflicte.