El Parc Güell ha rebut un total de 4,2 milions de turistes durant el 2022, és a dir, menys de la meitat dels 9 milions de visitants que tenia el recinte abans de la pandèmia, el 2019. L’espai monumental manté així la voluntat de no tornar a la saturació de visitants dels anys previs a l’arribada de la covid. De fet, l’Ajuntament de Barcelona considera que ja s’ha arribat al topall de turistes que pot assumir el parc. “Estem pràcticament al 100 % de la capacitat”, assegura el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica i de Gràcia, Eloi Badia.

En aquest sentit, el consistori aposta per potenciar la venda d’entrades en línia i amb anticipació. “El Parc Güell passarà a ser de temporada alta tot l’any”, explica Badia.

La reducció dràstica de visitants es conseqüència de l’ampliació de la zona monumental, és a dir, l’espai de pagament que el 2020 va passar d’1,7 a 12 hectàrees, i que va evitar la picaresca dels turistes que intentaven accedir a l’espai restringit des de l’àrea no regulada. De fet, el 2019 hi van haver 3,2 milions de visitants que van pagar entrada i 5,8 milions que hi van accedir per la zona no regulada.

Creix l’ús veïnal del parc

El que sí que han crescut són els ciutadans que accedeixen de manera gratuïta al recinte. L’any passat van ser 450.000 persones, sobretot veïnes i veïns dels barris dels voltants de Gràcia i d’Horta-Guinardó, i que van utilitzar el parc per passejar, practicar esport, portar-hi els gossos, anar a l’escola o per creuar d’un barri a l’altre. Aquesta dada situa el Parc Güell com l’equipament municipal de pagament amb més accessos gratuïts.

També s’han consolidat les dues franges horàries exclusives per als veïns del parc. Així, a la franja del Bon dia Barcelona, de les 7 a les 9:30 h, hi han accedit 151.865 ciutadans, i a la del Bon vespre Barcelona, de 20 a 22 h, van fer-ho 76.917. Aquests accessos gratuïts es gestionen amb el carnet Gaudir Més que ha assolit el rècord històric de 155.000 inscripcions, i també amb el carnet d’accés per als veïns dels barris del voltant.

16 milions d’euros d’inversió fins al 2026

L’Ajuntament de Barcelona preveu invertir més de 16 milions d’euros al parc en els propers tres anys. Entre les actuacions hi ha la compra de la finca de La Miranda, obres de millorar als carrers de Miquel dels Sants Oliver i Albert Llanas, la urbanització de Coll del Porter, la construcció del nou Parc Font del Carbó o la urbanització del Torrent del Remei. Aquestes actuacions formen part del Pla estratègic del Parc Güell, que s’allarga fins al 2026 i que coincidirà amb els actes de commemoració del centenari del parc i també de la mort d’Antoni Gaudí.