Els veïns de l’únic bloc d’habitatges de l’avinguda de Rius i Taulet denuncien les incomoditats i el malson que els suposa viure a tocar de la Fira de Montjuïc. Tot i que algunes d’aquestes famílies es van instal·lar a l’edifici fa més de 40 anys, les molèsties per soroll són molt més recents. El problema, expliquen, no prové de l’activitat firal que se celebra durant el dia als pavellons del recinte sinó que l’atribueixen als esdeveniments massius, diürns i nocturns, que tenen lloc a l’entorn de Maria Cristina, com ara les curses, festivals i concerts que s’hi programen.

Uns pavellons antics sense insonoritzar

Els pavellons de la Fira de Montjuïc es van construir al voltant del 1929. Es tracta d’uns edificis antics pensats per acollir mostres i fires. Els pavellons tenen un bon manteniment però no estan aïllats acústicament per la qual cosa els concerts que s’hi programen es poden sentir des de l’exterior dels edificis. Això desespera els veïns que viuen a prop del recinte firal, sobretot si aquests concerts es fan als vespres o fins a la matinada, ja que segons expliquen, el soroll sovint és tan fort que tenen la sensació de tenir els músics “a peu del llit” tot i que tenen les persianes abaixades i les finestres tancades.

El trasllat dels esdeveniments com a possible solució al problema

Un altre dels problemes a solucionar són les molèsties associades als actes multitudinaris que tenen com a epicentre l’avinguda de la Reina Maria Cristina. Aquest punt és habitualment l’inici o final de molts esdeveniments esportius i festes de gran envergadura com son la cursa de la Mercè o la festa de Cap d’Any, entre moltes d’altres.

Els veïns voldrien que l’Ajuntament deixés d’autoritzar la celebració de festivals de música a l’interior del recinte firal de Montjuïc i d’organitzar actes multitudinaris a la zona baixa de Montjuïc. Creuen que hi ha altres espais a la ciutat més adequats on es podrien fer aquest tipus d’actes sense afectar el descans veïnal, i proposen traslladar tota aquesta activitat als equipaments esportius de l’època olímpica situats a la part alta de la muntanya.

Sonòmetres per evidenciar l’excés de soroll

Recentment, aquests veïns s’han sumat a la PACAME, la Plataforma d’Afectats per la Contaminació Acústica i la Massificació d’Esdeveniments i, entre d’altres coses, ja han proposat a l’Ajuntament declarar l’entorn com a zona tensionada acústicament, i que s’hi instal·lin sonòmetres.

Des del districte de Sants-Montjuïc, s’afirma que s’han reduït en un 30 % els esdeveniments que es fan en aquesta zona perifèrica del Poble-sec, i propera a la Font de la Guatlla. Fins i tot, el regidor Marc Serra ha explicat recentment que el consistori està estudiant la possibilitat de no instal·lar l’escenari de les Festes de la Mercè a Maria Cristina.