La Cursa Sant Antoni va engegar el calendari de curses a Barcelona el 2020. Però menys de dos mesos després, la crisi del coronavirus va afectar de ple la programació de competicions. L’última cursa que es va poder córrer abans de l’estat d’alarma va ser la UniRun, l’1 de març, i la primera que s’ha celebrat després de més de tres mesos d’aturada, és la Cursa Científica Hospital de Sant Pau, tot i que amb un format diferent i amb mesures de seguretat.

Tens ganes de participar en una cursa a Barcelona? En aquest mapa interactiu recollim totes les competicions previstes a la ciutat. Les curses que s’han suspès, apareixen amb un punt de color negre. Les que han canviat la data, ja sigui aquest mateix any o de cara al 2020, amb tons grisos. Anirem actualitzant i ampliant la informació de les curses conforme se’n coneguin més detalls.

El coronavirus reformula el calendari de curses a Barcelona 2020

De la seixantena de curses programades per a aquest 2020, una trentena s’han vist afectades per la crisi del coronavirus. Algunes s’han ajornat però una vintena, com la Zurich Marató de Barcelona o el Correbarri, han quedat suspeses fins al 2021.

D’altres, han repensat el format per adaptar-se a les restriccions per evitar contagis per coronavirus. La primera prova que va buscar una nova fórmula va ser la Cursa Científica Hospital de Sant Pau. El recorregut es va limitar a un circuït de 800 metres i només s’hi van poder inscriure 100 participants. La Cursa de la Mercè també ha posat sobre la taula una solució imaginativa per poder mantenir la cita. La prova s’ha disputat durant dos dies, el 19 i el 20 de setembre, amb sortides esglaonades. A més, ha canviat el recorregut, amb un nou circuït de 5 km.

La pandèmia ha arribat en un dels dos moments forts del calendari atlètic, la primavera. Prova d’això és que a principis d’any hi havia set curses previstes durant el mes de març i, finalment, només se’n va córrer una. Així doncs, la tardor concentrarà encara més curses que les programades incialment. Està previst que al mes d’octubre tinguin lloc 8 curses i al novembre, també 8.

Cinc trets de sortida en un mateix punt

Aquesta imatge és ben coneguda pels barcelonins, siguin corredors o no. Tradicionalment, l’avinguda de la Reina Maria Cristina és el punt de sortida de cinc competicions: la Kids Race, la Marató, la Cursa de la Mercè, la Cursa de la Dona i la Jean Bouin. Tot i això, sembla que en aquest any tan excepcional només serà l’escenari de la sortida de la Jean Bouin, al novembre. El Parc del Fòrum la segueix com a punt de sortida més repetit. En aquest cas, s’hi dona el tret de sortida de la Unirun, el Correblau i la Cursa AECC.

Dècades d’història

Tot i el boom dels darrers anys, la tradició de curses populars a la ciutat ve de lluny. La cursa amb més edicions a l’esquena és la Jean Bouin, que aquest 2020 arribarà a la 97a. La Cursa de la Sagrera, que enguany celebrarà l’edició 43, obté la medalla de plata. I per darrere d’aquesta, ja trobem cinc curses que es van començar a córrer el 1978: la Cursa Sant Antoni, el Cros Popular de Sants, la Cursa de la Mercè, la Cursa El Corte Inglés, la Marató i la Cursa de Sant Andreu.

Calendari de curses a Barcelona el 2020

Trobes a faltar alguna cursa? Ens ho pots comunicar a Twitter, a Facebook, per correu electrònic o per WhatsApp (638 29 22 97).

Gener

Cursa Moritz Sant Antoni

Data: 19 de gener

Quilòmetres: 10 km

La cursa: La Cursa Sant Antoni és la primera de l’any. Enguany arriba a la 42a edició amb un recorregut nou, amb la urbanització dels entorns del Mercat de Sant Antoni acabada.

Milla Mundial dels Miops

Data: 19 de gener

Quilòmetres: 1,6 km

La cursa: Aquesta competició repeteix enguany, després de l’èxit de la primera edició, el 2019. Una curiositat: els corredors que s’hi volen inscriure han d’acreditar que són miops.

Cursa Solidària The Bosco Run

Data: 26 de gener

Quilòmetres: 5 km

La cursa: Els Salesians de Sarrià organitzen aquesta cursa, que recorre els carrers propers al centre educatiu. Els diners recaptats amb la competició es destinen al projecte Repassem junts.

Febrer

eDreams Mitja Marató de Barcelona

Data: 16 de febrer

Quilòmetres: 21,097 km

La cursa: La Mitja Marató de Barcelona arriba enguany a la 30a edició. En dues ocasions, el 2014 i 2015, s’hi han registrat rècords mundials.

Març

Unirun

Data: 1 de març

Quilòmetres: 6,8 km

La cursa: Aquesta cursa està oberta a tothom, formi part o no de la comunitat universitària. Això sí, a l’hora d’inscriure-s’hi, els corredors s’han d’adscriure a l’equip d’alguna de les 12 universitats catalanes que hi ha representades.

Equinox Trail Moon – ANUL·LADA

Quilòmetres: 15 km

La cursa: Aquesta és una cita nova del calendari atlètic de la ciutat. I no arriba sola: l’Equinox Trail Moon és una cursa nocturna per Collserola que té una germana bessona diürna, l’Equinox Trail Sun.

Cros de Muntanya Can Caralleu – ANUL·LAT

Quilòmetres: 8 i 17 km

La cursa: El CEM Can Caralleu organitza aquesta cursa per Collserola, que enguany celebra 20 anys.

Cursa Atlètica Pàlcam Memorial Mercè Palacín – ANUL·LADA

Quilòmetres: entre 250 m i 1,8 km

La cursa: Alumnes de més d’una trentena d’escoles de la ciutat participen en aquesta competició. Enguany arriba a la 33a edició.

Abril

Cursa El Corte Inglés – AJORNADA SENSE DATA

Quilòmetres: 10 km

La cursa: Aquesta és una de les curses més populars del calendari atlètic de la ciutat. Un dels moments culminants del recorregut és el pas dels corredors per la pista de l’Estadi Olímpic Lluís Companys.

Maig

Cros Popular Bon Pastor – ANUL·LAT

Quilòmetres: 5 km

La cursa: Aquesta cursa va néixer amb el Cros Escolar de Sant Andreu. El Cros Popular Bon Pastor està obert a tots els majors de 18 anys i els diners de la inscripció es donen al Banc dels Aliments del barri.

Milla Sagrada Família – ANUL·LADA

Data: 2021

Quilòmetres: 1,6 km

La cursa: La Milla Sagrada Família transcorre pel carrer de Mallorca, als peus de la Sagrada Família. La cursa té més de 30 anys d’història.

Els 10 Blaus – ANUL·LADA

Quilòmetres: 1,5 i 10 km

La cursa: Els Castellers de la Vila de Gràcia organitzen aquesta triple cita atlètica. Els adults es poden inscriure als recorreguts de 5 i 10 km i per als corredors més petits hi ha un circuit d’un quilòmetre.

Cursa Popular de Nou Barris – ANUL·LADA

Data: 2021

Quilòmetres: 3 i 10 km

La cursa: El complex esportiu de Can Dragó és l’epicentre d’aquesta cursa, organitzada pel Club d’Atletisme Nou Barris.

The Family Run – ANUL·LADA

Data: 2021

Quilòmetres: 2,4 i 5 km

La cursa: Es tracta d’una competició pensada per a tota la família. S’hi pot participar des dels tres anys, en diferents categories en funció de l’edat. Un cop acabada la cursa, es fa una festa al passeig de Lluís Companys.

Juny

Cursa del Port de Barcelona – ANUL·LADA

Data: juny

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: El tret de sortida es dona al voltant de la mitjanit i els corredors s’endinsen per les instal·lacions del Port de Barcelona. El recorregut, per tant, pràcticament no afecta la mobilitat de la ciutat.

Cros Muntanya de Montjuïc – ANUL·LAT

Data: juny

Quilòmetres: 7,5 km

La cursa: Aquesta cursa, organitzada pel Club Atlètic Running, es va estrenar el 2019. La sortida i l’arribada tenen lloc davant de les instal·lacions de tir amb arc del Castell de Montjuïc i el recorregut arriba al Mirador del Migdia.

Cursa Besòs Maresme – Kamina Solidari – ANUL·LADA

Data: juny

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: La cursa coincideix amb la festa major del barri. A més dels circuits de 5 i 10 km, hi ha una cursa familiar d’1,3 km.

Cursa DiR Diagonal Guàrdia – Urbana – AJORNADA SENSE DATA

Data: data pendent de concretar, després de l’estiu

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: El recorregut creua la ciutat de cap a cap per l’avinguda Diagonal, des del Palau Reial fins a Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou.

Cursa Científica Hospital de Sant Pau – CANVI DE FORMAT

Data: 27 de juny

Quilòmetres: 1,6 km

La cursa: L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau organitza aquesta cursa des del 1989 per analitzar els efectes de l’activitat física en la salut i, alhora, conscienciar els ciutadans sobre la necessitat de fer esport.

Juliol

Cursa Popular del Poble-sec – ANUL·LADA

Data: 19 de juliol

Quilòmetres: 5 km

La cursa: La plaça del Sortidor és l’epicentre de la cursa, que fa dues voltes pels carrers del Poble-sec. L’organitza el Centre Atlètic Running.

Agost

Cursa Solidària Plaça la Farga – ANUL·LADA

Data: agost

Quilòmetres: 2 km

La cursa: Aquesta és l’única cursa que té lloc a l’agost. L’organitzen la Comissió de Festes de la Plaça la Farga i l’associació Corresolidaris.

Setembre

El 2000 de Sants – ANUL·LADA

Data: setembre

Quilòmetres: 2 km

La cursa: Organitzada per la secció d’atletisme de la UE Sants, aquesta competició tanca la Festa Major de Sants.

Milla del Drac del Poblenou – ANUL·LADA

Data: setembre

Quilòmetres: 1,6 km

La cursa: La Milla del Drac del Poblenou dona la benvinguda a la Festa Major del Poblenou.

Cursa solidària Nick Horta – ANUL·LADA

Data: setembre

Quilòmetres: 5 km

La cursa: Cada any, la cursa dona els diners recaptats a una causa diferent. En l’edició del 2019, la donació es va destinar a la lluita contra el càncer de la dona.

Cursa Atlètica de la Festa Major del Poblenou – ANUL·LADA

Data: 13 de setembre

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: Quedin en la posició que quedin, tots els corredors reben un bon premi al final de la cursa: un entrepà de botifarra i iogurt.

Cursa de la Mercè – CANVI DE FORMAT

Data: 19 i 20 de setembre

Quilòmetres: 10 km

La cursa: És tot un clàssic del calendari atlètic de la ciutat. Enguany s’ha hagut d’adaptar a la situació, amb dos dies de competició i un circuït de 5 km que els corredors havien de fer dues vegades.

Equinox Trail Sun – ANUL·LADA

Data: 2021

Quilòmetres: 15 km

La cursa: Les dues curses germanes Equinox Trail Sun i Equinox Trail Moon s’han hagut d’ajornar fins al 2021.

Octubre

Cursa Mercabarna – ANUL·LADA

Data: 2021

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: Sens dubte, és una manera ben diferent de conèixer les instal·lacions de Mercabarna. La recaptació es destina a una causa solidària.

En Marxa per la Paràlisi Cerebral – ANUL·LADA

Data: 2021

Quilòmetres: 1 i 5 km

La cursa: El recorregut passa pels carrers de la Maternitat i Sant Ramon. Abans de començar la cursa, corredors i tothom qui ho vulgui poden activar la musculatura amb una flaixmob.

Milla del Congrés i 5Kongrés – ANUL·LADA

Data: octubre

Quilòmetres: 1,6 i 5 km

La cursa: La primera edició de la Milla del Congrés va tenir lloc el 1989. Més recentment, s’hi ha sumat una cursa popular de cinc quilòmetres. La seva celebració va lligada a la Festa Major del Congrés, que enguany s’ha suspès.

Marató i Mitja Marató Parc de Collserola – ANUL·LADA

Data: 2021

Quilòmetres: 21,1 i 42,2 km

La cursa: Des del Velòdrom d’Horta, els participants s’endinsen al Parc de la Serra de Collserola. El 2019, la marató va celebrar el 25è aniversari.

Correblau

Data: octubre

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: L’objectiu d’aquesta cursa és promoure la inclusió escolar dels infants amb trastorn de l’espectre autista. L’organitza l’Associació Aprenem.

km de les Corts

Data: octubre

Quilòmetres: 1 km

La cursa: Aquesta prova arribarà enguany a la 17a edició.

Barcelona Midnight Trail – ANUL·LADA

Data: 2021

Quilòmetres: 15 km

La cursa: Equipats amb frontals, els participants d’aquesta cursa surten del Parc d’Atraccions del Tibidabo i recorren el Parc de Collserola, passant pels peus de la torre de telecomunicacions i per la carretera de les Aigües.

Trail Park Güell – AJORNADA

Data: 4 d’octubre

Quilòmetres: 11,5 km

La cursa: La Trail Park Güell és un circuit natural d’11,5 quilòmetres que comença i acaba al Parc Güell.

Salomon Run i Salomon Run Vertical – AJORNADA

Data: 11 d’octubre

Quilòmetres: 10 km

La cursa: Els pendents i les escales són els protagonistes d’aquesta cursa. Els més atrevits es poden inscriure a la Salomon Run Vertical, un esprint de 54 metres amb més de 50 graons.

Cursa Eurofitness

Data: 12 d’octubre

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: El recorregut passa per vies principals del districte de Nou Barris, com el carrer del Doctor Pi i Molist, el passeig de Verdun i el de Valldaura, i acaba a la pista atlètica de Can Dragó.

Cursa Lluís Companys

Data: 17 d’octubre

Quilòmetres: 8 km

La cursa: Aquesta competició homenatja l’Olimpíada Popular del 1936. L’Estadi Olímpic Lluís Companys és el punt d’inici i arribada del circuit.

Correm Junts amb la Discapacitat Intel·lectual – Milla de Sarrià – CANVI DE FORMAT

Data: 18 d’octubre

Quilòmetres: 1,6 km

La cursa: És una cursa inclusiva, en què persones amb discapacitat intel·lectual participen conjuntament amb altres corredors dels seus mateixos sexe i franja d’edat. Enguany, canvia el format per adaptar-se a les mesures per combatre els contagis per coronavirus.

Correbarri – ANUL·LADA

Data: 2021

Quilòmetres: 10 km

La cursa: Per un dia, els 10 districtes de la ciutat es converteixen en equips d’atletisme. Sant Andreu n’ha guanyat les últimes quatre edicions.

Breakfast Run – ANUL·LADA

Data: 2021

Quilòmetres: 4 km

La cursa: El dia abans de la Marató, els corredors podran sentir-se per un matí participants dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992. El recorregut d’aquesta cursa segueix els últims quilòmetres de la prova de marató del 92 i acaba a l’Estadi Olímpic Lluís Companys.

Kids Race – ANUL·LADA

Data: 2021

Quilòmetres: entre 200 m i 1 km

La cursa: La Kids Race és la versió infantil de la Marató de Barcelona. Hi podran participar infants nascuts entre el 2005 i el 2016 en diferents categories i recorreguts.

Zurich Marató de Barcelona – ANUL·LADA

Data: 2021

Quilòmetres: 42,2 km

La cursa: La Marató passa per 25 dels 73 barris de la ciutat. Sants, les Corts, la Vila Olímpica del Poblenou, el Besòs i el Maresme, Navas, Sant Andreu, la Sagrada Família i Sant Antoni en són exemples.

Cros Popular de Sants Memorial Eugeni Giralt

Data: 25 d’octubre

Quilòmetres: 10 km

La cursa: La cursa, que enguany arriba a la 42a edició, té l’origen en el Primer Gran Premi de Sants, una prova atlètica que va tenir lloc el 1934.

Novembre

Cursa de l’Amistat

Data: 1 de novembre

Quilòmetres: 16 km

La cursa: Després de prop de 40 anys d’història, enguany la cursa canviarà de nom i format. L’edició del 2019 va ser l’última que va organitzar Myrna Mates, filla del creador de la cursa.

Trail Pedralbes Antena Solidària – AJORNADA

Data: 7 de novembre

Quilòmetres: 11 i 22 km

La cursa: La Trail Pedralbes Antena Solidària ofereix tres circuits als participants. El recorregut més llarg és de mitja marató de muntanya. També hi ha una trail d’11 km i una caminada popular de 8 km.

Cursa de la Dona – CANVI DE FORMAT

Data: 8 de novembre

Quilòmetres: 8 km

La cursa: Vuit ciutats, vuit quilòmetres i una marea rosa. Barcelona serà l’última parada de la Cursa de la Dona, després de passar per València, Vitòria i Sevilla, entre altres ciutats. Enguany, es farà virtualment per adaptar-se a la situació de pandèmia.

Cros 3 Turons – la Diablada

Data: 15 de novembre

Quilòmetres: 12 km

La cursa: Tal com el seu nom indica, el cros passa per tres turons de la ciutat: el de la Rovira, el del Carmel i el de la Creueta del Coll.

Cursa Popular de Sant Martí

Data: 15 de novembre

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: La prova passa per tres dels barris del districte de Sant Martí: el Clot, el Camp de l’Arpa del Clot i la Verneda.

Barcelona Trail Races – ANUL·LADA

Data: 2021

Quilòmetres: 76 km

La cursa: Es tracta d’una cursa de muntanya de llarga distància pel Parc Natural de la Serra de Collserola. El punt de sortida i arribada és el Velòdrom d’Horta.

Jean Bouin

Data: 22 de novembre

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: És la cursa degana de la ciutat, amb prop de 100 anys d’història. En la primera edició de la prova, hi van participar 48 atletes, dels quals 45 van creuar la línia de meta.

Cursa Bombers de BarcelonaAJORNADA

Data: 29 de novembre

Quilòmetres: 10 km

La cursa: Enguany la Cursa Bombers torna al mes d’abril, després dels canvis de data del 2019. Així doncs, excepcionalment, entre una edició i una altra només hauran passat quatre mesos.

Desembre

Cursa CEC-Collserola

Data: desembre

Quilòmetres: 21 km

La cursa: A més del recorregut de mitja marató, la Cursa CEC-Collserola ofereix dos circuits per a corredors d’entre vuit i 15 anys.

Cursa AECC Barcelona en Marxa contra el Càncer

Data: desembre

Quilòmetres: 2,5, 5 i 10 km

La cursa: Els tres circuits de la prova transcorren dins del Parc del Fòrum, en un terreny pla a prop del mar.

Cursa de Sant Andreu

Data: 6 de desembre

Quilòmetres: 5 km

La cursa: Organitzada pel Club Natació Sant Andreu, és una de les curses de cinc quilòmetres més ràpides de la ciutat.

Cursa de la Sagrera

Data: 20 de desembre

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: És la segona cursa més antiga de la ciutat, per darrere de la Jean Bouin. Enguany arribarà a la 43a edició.

Cursa dels Nassos

Data: 31 de desembre

Quilòmetres: 10 km

La cursa: Per a molts corredors ja és tota una tradició acabar l’any amb aquesta cursa, que coincideix amb el dia de l’Home dels Nassos.