La Cursa Sant Antoni enceta el calendari de curses a Barcelona el 2020. I, com ja és tradició, la Cursa dels Nassos en tancarà el cicle el 31 de desembre. En aquest mapa interactiu recollim totes les competicions previstes a la ciutat. Els mesos en què es correran més curses hi apareixen amb un color més fosc i els mesos que només en tenen una, amb un rosa clar. Anirem actualitzant i ampliant la informació de les curses conforme se’n coneguin més detalls.

El coronavirus afecta el calendari de curses a Barcelona 2020

La irrupció del coronavirus també ha afectat les curses previstes a la ciutat. En total, ja hi ha vuit competicions que s’han suspès o ajornat:

De fet, la pandèmia ha arribat en un dels dos moments forts del calendari atlètic, la primavera. Prova d’això és que a principis d’any hi havia set curses previstes durant el mes de març i, d’aquestes, se n’han vist afectades quatre. Així doncs, la tardor concentrarà encara més curses que les programades incialment, amb la Marató de Barcelona ajornada a l’octubre i la Cursa de Bombers de Barcelona, al novembre.

Cinc trets de sortida en un mateix punt

Aquesta imatge és ben coneguda pels barcelonins, siguin corredors o no. I al llarg de l’any la veiem fins a cinc vegades. L’avinguda de la Reina Maria Cristina és el punt de sortida de cinc competicions: la Kids Race, la Marató, la Cursa de la Mercè, la Cursa de la Dona i la Jean Bouin. El Parc del Fòrum la segueix com a punt de sortida més repetit. En aquest cas, s’hi dona el tret de sortida de la Unirun, el Correblau i la Cursa AECC.

Dècades d’història

Tot i el boom dels darrers anys, la tradició de curses populars a la ciutat ve de lluny. La cursa amb més edicions a l’esquena és la Jean Bouin, que aquest 2020 arribarà a la 97a. La Cursa de la Sagrera, que enguany celebrarà l’edició 43, obté la medalla de plata. I per darrere d’aquesta, ja trobem cinc curses que es van començar a córrer el 1978: la Cursa Sant Antoni, el Cros Popular de Sants, la Cursa de la Mercè, la Cursa El Corte Inglés, la Marató i la Cursa de Sant Andreu.

De les 63 curses que trobareu al mapa, 18 superaran el llindar de les 30 edicions aquest 2020. En canvi, hi haurà 29 curses força joves, amb menys de 10 edicions.

Calendari de curses a Barcelona el 2020

Trobes a faltar alguna cursa? Ens ho pots comunicar a Twitter, a Facebook, per correu electrònic o per WhatsApp (638 29 22 97).

Gener

Cursa Moritz Sant Antoni

Data: 19 de gener

Quilòmetres: 10 km

La cursa: La Cursa Sant Antoni és la primera de l’any. Enguany arriba a la 42a edició amb un recorregut nou, amb la urbanització dels entorns del Mercat de Sant Antoni acabada.

Milla Mundial dels Miops

Data: 19 de gener

Quilòmetres: 1,6 km

La cursa: Aquesta competició repeteix enguany, després de l’èxit de la primera edició, el 2019. Una curiositat: els corredors que s’hi volen inscriure han d’acreditar que són miops.

Cursa Solidària The Bosco Run

Data: 26 de gener

Quilòmetres: 5 km

La cursa: Els Salesians de Sarrià organitzen aquesta cursa, que recorre els carrers propers al centre educatiu. Els diners recaptats amb la competició es destinen al projecte Repassem junts.

Febrer

eDreams Mitja Marató de Barcelona

Data: 16 de febrer

Quilòmetres: 21,097 km

La cursa: La Mitja Marató de Barcelona arriba enguany a la 30a edició. En dues ocasions, el 2014 i 2015, s’hi han registrat rècords mundials.

Març

Unirun

Data: 1 de març

Quilòmetres: 6,8 km

La cursa: Aquesta cursa està oberta a tothom, formi part o no de la comunitat universitària. Això sí, a l’hora d’inscriure-s’hi, els corredors s’han d’adscriure a l’equip d’alguna de les 12 universitats catalanes que hi ha representades.

Equinox Trail Moon

Data: 21 de març

Quilòmetres: 15 km

La cursa: Aquesta és una cita nova del calendari atlètic de la ciutat. I no arriba sola: l’Equinox Trail Moon és una cursa nocturna per Collserola que té una germana bessona diürna, l’Equinox Trail Sun.

Cros de Muntanya Can Caralleu – ANUL·LAT

Quilòmetres: 8 i 17 km

La cursa: El CEM Can Caralleu organitza aquesta cursa per Collserola, que enguany celebra 20 anys.

Cursa Atlètica Pàlcam Memorial Mercè Palacín – ANUL·LADA

Quilòmetres: entre 250 m i 1,8 km

La cursa: Alumnes de més d’una trentena d’escoles de la ciutat participen en aquesta competició. Enguany arriba a la 33a edició.

Cursa Científica Hospital de Sant Pau – AJORNADA SENSE DATA

Quilòmetres: 10 km

La cursa: L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau organitza aquesta cursa des del 1989 per analitzar els efectes de l’activitat física en la salut i, alhora, conscienciar els ciutadans sobre la necessitat de fer esport.

Trail Pedralbes Antena Solidària

Data: 29 de març

Quilòmetres: 11 i 22 km

La cursa: La Trail Pedralbes Antena Solidària ofereix tres circuits als participants. El recorregut més llarg és de mitja marató de muntanya. També hi ha una trail d’11 km i una caminada popular de 8 km.

Abril

Salomon Run i Salomon Run Vertical

Data: 5 d’abril

Quilòmetres: 10 km

La cursa: Els pendents i les escales són els protagonistes d’aquesta cursa. Els més atrevits es poden inscriure a la Salomon Run Vertical, un esprint de 54 metres amb més de 50 graons.

Cursa El Corte Inglés – AJORNADA SENSE DATA

Quilòmetres: 10 km

La cursa: Aquesta és una de les curses més populars del calendari atlètic de la ciutat. Un dels moments culminants del recorregut és el pas dels corredors per la pista de l’Estadi Olímpic Lluís Companys.

Trail Park Güell

Data: 19 d’abril

Quilòmetres: 11,5 km

La cursa: La Trail Park Güell és un circuit natural d’11,5 quilòmetres que comença i acaba al Parc Güell.

Maig

Cursa solidària CMU Penyafort-Montserrat Barcelona

Data: maig

Quilòmetres: 5 km

La cursa: Els col·legis majors Penyafort-Monserrat organitzen aquesta competició en benefici de la Fundació Pasqual Maragall. Els participants es poden inscriure a la cursa de 5 km o a una caminada de 2,5 km.

Cursa Solidària Vols Navas

Data: maig

Quilòmetres: 3 km

La cursa: Organitzada per l’ONG Vols, aquesta cursa solidària surt i acaba a la plaça de Ferran Reyes. Com a curiositat, en l’entrega de premis se sorteja un pernil.

Cursa de RAC1

Data: 10 de maig

Quilòmetres: 5 km

La cursa: Coincidint amb el 20è aniversari de l’emissora, la Cursa de RAC1 tornarà a Barcelona, on en va tenir lloc la primera edició. En els últims anys ha passat per altres poblacions catalanes com Igualada o Girona.

Cros Popular Bon Pastor

Data: 10 de maig

Quilòmetres: 5 km

La cursa: Aquesta cursa va néixer amb el Cros Escolar de Sant Andreu. El Cros Popular Bon Pastor està obert a tots els majors de 18 anys i els diners de la inscripció es donen al Banc dels Aliments del barri.

Milla Sagrada Família

Data: 10 de maig

Quilòmetres: 1,6 km

La cursa: La Milla Sagrada Família transcorre pel carrer de Mallorca, als peus de la Sagrada Família. La cursa té més de 30 anys d’història.

Els 10 Blaus

Data: 17 de maig

Quilòmetres: 1,5 i 10 km

La cursa: Els Castellers de la Vila de Gràcia organitzen aquesta triple cita atlètica. Els adults es poden inscriure als recorreguts de 5 i 10 km i per als corredors més petits hi ha un circuit d’un quilòmetre.

Cursa Popular de Nou Barris

Data: 17 de maig

Quilòmetres: 3 i 10 km

La cursa: El complex esportiu de Can Dragó és l’epicentre d’aquesta cursa, organitzada pel Club d’Atletisme Nou Barris.

Cursa La Maquinista per la Integració

Data: 31 de maig

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: La competició arrenca al Centre Comercial la Maquinista i passa per carrers del Bon Pastor, Sant Andreu i la Sagrera. L’entrega de premis es fa a la plaça del Rellotge, al centre comercial.

The Family Run

Data: 31 de maig

Quilòmetres: 2,4 i 5 km

La cursa: Es tracta d’una competició pensada per a tota la família. S’hi pot participar des dels tres anys, en diferents categories en funció de l’edat. Un cop acabada la cursa, es fa una festa al passeig de Lluís Companys.

Juny

Cursa del Port de Barcelona

Data: juny

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: El tret de sortida es dona al voltant de la mitjanit i els corredors s’endinsen per les instal·lacions del Port de Barcelona. El recorregut, per tant, pràcticament no afecta la mobilitat de la ciutat.

Cros Muntanya de Montjuïc

Data: juny

Quilòmetres: 7,5 km

La cursa: Aquesta cursa, organitzada pel Club Atlètic Running, es va estrenar el 2019. La sortida i l’arribada tenen lloc davant de les instal·lacions de tir amb arc del Castell de Montjuïc i el recorregut arriba al Mirador del Migdia.

Cursa Besòs Maresme – Kamina Solidari

Data: juny

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: La cursa coincideix amb la festa major del barri. A més dels circuits de 5 i 10 km, hi ha una cursa familiar d’1,3 km.

Cursa DiR Diagonal Guàrdia – Urbana

Data: 7 de juny

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: El recorregut creua la ciutat de cap a cap per l’avinguda Diagonal, des del Palau Reial fins a Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou.

Cursa Barça

Data: juny

Quilòmetres: 10 km

La cursa: La sortida i l’arribada de la cursa tenen lloc al Camp Nou i el recorregut passa pels carrers del districte de les Corts.

Juliol

Cursa Popular del Poble-sec

Data: 19 de juliol

Quilòmetres: 5 km

La cursa: La plaça del Sortidor és l’epicentre de la cursa, que fa dues voltes pels carrers del Poble-sec. L’organitza el Centre Atlètic Running.

Agost

Cursa Solidària Plaça la Farga

Data: agost

Quilòmetres: 2 km

La cursa: Aquesta és l’única cursa que té lloc a l’agost. L’organitzen la Comissió de Festes de la Plaça la Farga i l’associació Corresolidaris.

Setembre

El 2000 de Sants

Data: setembre

Quilòmetres: 2 km

La cursa: Organitzada per la secció d’atletisme de la UE Sants, aquesta competició tanca la Festa Major de Sants.

Milla del Drac del Poblenou

Data: setembre

Quilòmetres: 1,6 km

La cursa: La Milla del Drac del Poblenou dona la benvinguda a la Festa Major del Poblenou.

Cursa solidària Nick Horta

Data: setembre

Quilòmetres: 5 km

La cursa: Cada any, la cursa dona els diners recaptats a una causa diferent. En l’edició del 2019, la donació es va destinar a la lluita contra el càncer de la dona.

Cursa Atlètica de la Festa Major del Poblenou

Data: 13 de setembre

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: Quedin en la posició que quedin, tots els corredors reben un bon premi al final de la cursa: un entrepà de botifarra i iogurt.

Cursa de la Mercè

Data: 20 de setembre

Quilòmetres: 10 km

La cursa: És tot un clàssic del calendari atlètic de la ciutat. El canvi més destacat de l’edició del 2019 va ser que es van substituir les ampolles d’aigua de plàstic de l’avituallament per gots de cartró.

Equinox Trail Sun

Data: 20 de setembre

Quilòmetres: 15 km

La cursa: Al setembre s’estrenarà la germana bessona de l’Equinox Trail Moon.

Octubre

Correbarri

Data: octubre

Quilòmetres: 10 km

La cursa: Per un dia, els 10 districtes de la ciutat es converteixen en equips d’atletisme. Sant Andreu n’ha guanyat les últimes quatre edicions.

Cursa Mercabarna

Data: octubre

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: Sens dubte, és una manera ben diferent de conèixer les instal·lacions de Mercabarna. La recaptació es destina a una causa solidària.

En Marxa per la Paràlisi Cerebral

Data: octubre

Quilòmetres: 1 i 5 km

La cursa: El recorregut passa pels carrers de la Maternitat i Sant Ramon. Abans de començar la cursa, corredors i tothom qui ho vulgui poden activar la musculatura amb una flaixmob.

Correm Junts amb la Discapacitat Intel·lectual – Milla de Sarrià

Data: octubre

Quilòmetres: 1,6 km

La cursa: És una cursa inclusiva, en què persones amb discapacitat intel·lectual participen conjuntament amb altres corredors dels seus mateixos sexe i franja d’edat.

Milla del Congrés i 5Kongrés

Data: octubre

Quilòmetres: 1,6 i 5 km

La cursa: La primera edició de la Milla del Congrés va tenir lloc el 1989. Més recentment, s’hi ha sumat una cursa popular de cinc quilòmetres.

Marató i Mitja Marató Parc de Collserola

Data: octubre

Quilòmetres: 21,1 i 42,2 km

La cursa: Des del Velòdrom d’Horta, els participants s’endinsen al Parc de la Serra de Collserola. El 2019, la marató va celebrar el 25è aniversari.

Correblau

Data: octubre

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: L’objectiu d’aquesta cursa és promoure la inclusió escolar dels infants amb trastorn de l’espectre autista. L’organitza l’Associació Aprenem.

km de les Corts

Data: octubre

Quilòmetres: 1 km

La cursa: Aquesta prova arribarà enguany a la 17a edició.

Barcelona Midnight Trail

Data: 2 d’octubre

Quilòmetres: 15 km

La cursa: Equipats amb frontals, els participants d’aquesta cursa surten del Parc d’Atraccions del Tibidabo i recorren el Parc de Collserola, passant pels peus de la torre de telecomunicacions i per la carretera de les Aigües.

Cursa Eurofitness

Data: 12 d’octubre

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: El recorregut passa per vies principals del districte de Nou Barris, com el carrer del Doctor Pi i Molist, el passeig de Verdun i el de Valldaura, i acaba a la pista atlètica de Can Dragó.

Cursa Lluís Companys

Data: 17 d’octubre

Quilòmetres: 8 km

La cursa: Aquesta competició homenatja l’Olimpíada Popular del 1936. L’Estadi Olímpic Lluís Companys és el punt d’inici i arribada del circuit.

Breakfast Run – AJORNADA

Data: 24 d’octubre

Quilòmetres: 4 km

La cursa: El dia abans de la Marató, els corredors podran sentir-se per un matí participants dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992. El recorregut d’aquesta cursa segueix els últims quilòmetres de la prova de marató del 92 i acaba a l’Estadi Olímpic Lluís Companys.

Kids Race – AJORNADA

Data: 24 d’octubre

Quilòmetres: entre 200 m i 1 km

La cursa: La Kids Race és la versió infantil de la Marató de Barcelona. Hi podran participar infants nascuts entre el 2005 i el 2016 en diferents categories i recorreguts.

Zurich Marató de Barcelona – AJORNADA

Data: 25 d’octubre

Quilòmetres: 42,2 km

La cursa: La Marató passa per 25 dels 73 barris de la ciutat. Sants, les Corts, la Vila Olímpica del Poblenou, el Besòs i el Maresme, Navas, Sant Andreu, la Sagrada Família i Sant Antoni en són exemples.

Cros Popular de Sants Memorial Eugeni Giralt

Data: 25 d’octubre

Quilòmetres: 10 km

La cursa: La cursa, que enguany arriba a la 42a edició, té l’origen en el Primer Gran Premi de Sants, una prova atlètica que va tenir lloc el 1934.

Novembre

Cursa de l’Amistat

Data: 1 de novembre

Quilòmetres: 16 km

La cursa: Després de prop de 40 anys d’història, enguany la cursa canviarà de nom i format. L’edició del 2019 va ser l’última que va organitzar Myrna Mates, filla del creador de la cursa.

Cursa de la Dona

Data: 8 de novembre

Quilòmetres: 8 km

La cursa: Vuit ciutats, vuit quilòmetres i una marea rosa. Barcelona serà l’última parada de la Cursa de la Dona, després de passar per València, Vitòria i Sevilla, entre altres ciutats.

Cros 3 Turons – la Diablada

Data: 15 de novembre

Quilòmetres: 12 km

La cursa: Tal com el seu nom indica, el cros passa per tres turons de la ciutat: el de la Rovira, el del Carmel i el de la Creueta del Coll.

Cursa Popular de Sant Martí

Data: 15 de novembre

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: La prova passa per tres dels barris del districte de Sant Martí: el Clot, el Camp de l’Arpa del Clot i la Verneda.

Barcelona Trail Races

Data: 21 de novembre

Quilòmetres: 76 km

La cursa: Es tracta d’una cursa de muntanya de llarga distància pel Parc Natural de la Serra de Collserola. El punt de sortida i arribada és el Velòdrom d’Horta.

Jean Bouin

Data: 22 de novembre

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: És la cursa degana de la ciutat, amb prop de 100 anys d’història. En la primera edició de la prova, hi van participar 48 atletes, dels quals 45 van creuar la línia de meta.

Cursa Bombers de BarcelonaAJORNADA

Data: 29 de novembre

Quilòmetres: 10 km

La cursa: Enguany la Cursa Bombers torna al mes d’abril, després dels canvis de data del 2019. Així doncs, excepcionalment, entre una edició i una altra només hauran passat quatre mesos.

Desembre

Cursa CEC-Collserola

Data: desembre

Quilòmetres: 21 km

La cursa: A més del recorregut de mitja marató, la Cursa CEC-Collserola ofereix dos circuits per a corredors d’entre vuit i 15 anys.

Cursa AECC Barcelona en Marxa contra el Càncer

Data: desembre

Quilòmetres: 2,5, 5 i 10 km

La cursa: Els tres circuits de la prova transcorren dins del Parc del Fòrum, en un terreny pla a prop del mar.

Cursa de Sant Andreu

Data: 6 de desembre

Quilòmetres: 5 km

La cursa: Organitzada pel Club Natació Sant Andreu, és una de les curses de cinc quilòmetres més ràpides de la ciutat.

Cursa de la Sagrera

Data: 13 de desembre

Quilòmetres: 5 i 10 km

La cursa: És la segona cursa més antiga de la ciutat, per darrere de la Jean Bouin. Enguany arribarà a la 43a edició.

Cursa dels Nassos

Data: 31 de desembre

Quilòmetres: 10 km

La cursa: Per a molts corredors ja és tota una tradició acabar l’any amb aquesta cursa, que coincideix amb el dia de l’Home dels Nassos.