Barcelona està instal·lant sonòmetres als 11 punts de la ciutat amb més queixes veïnals per sorolls durant les nits, tal com va anunciar a principis de maig. Un dels sonòmetres que ja s’han col·locat és al carrer de Joaquín Costa (al Raval), al número 61, just al costat d’on viu l’Anna Lalanza: “Motos, ‘skaters’, borratxos, crits, baralles… Això és terrible!”, narra l’Anna als micròfons de betevé.

Precisament per calcular com de “terrible” és el soroll que han de suportar els veïns, l’Ajuntament de Barcelona està instal·lant aquests aparells que durant les properes setmanes i mesos mesuraran els decibels que es produeixen a cadascun dels 11 punts altament tensionats acústicament durant les nits. Un cop analitzades les dades, el govern municipal estudiarà si cal aplicar mesures per reduir les molèsties per soroll.

Mesures immediates aquest estiu

Segons ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, si se superen els llindars sonors permesos, hi haurà dos tipus de mesures. Les primeres, a curt termini, s’implantaran ja aquest estiu del 2022: en funció de la zona i la casuística, Badia planteja més patrullatge de la Guàrdia Urbana (per evitar incivisme) o l’avançament de l’hora de pas dels camions de la neteja.

El segon tipus de mesures seran les que es prendran més a mitjà o llarg termini. La raó, ha dit Badia, és que potser caldrà fer canvis normatius en les llicències. Per exemple: si a una plaça es poden atribuir les molèsties de soroll a les terrasses de bars i restaurants, el govern municipal obre la porta a obligar-les a tancar abans. “Ho farem parlant amb els sectors afectats”.

sonòmetre

“Hi ha veïns que no poden dormir”

Una altra veïna del Raval, la Rosario Pérez de Rozas, també s’ha mirat de prop la instal·lació del sonòmetre de Joaquín Costa. Ella, però, viu uns metres més enllà, a la plaça de Castella (on no es posarà cap sonòmetre tot i que —assegura— també hi ha molts sorolls a les nits). La Rosario lamenta que “hi ha veïns que no poden dormir i que han hagut de marxar de casa”.

Tot i celebrar que la instal·lació dels sonòmetres pot resultar en una millor qualitat de vida, la Rosario alerta que potser hi ha sons que seran “legals” per als sonòmetres, però que suposen un malson per als veïns: “L’important és saber quan i a quina hora la gent podrà descansar”.

Concentració antisoroll a Sant Jaume

El soroll s’ha convertit en una preocupació principal per a desenes de veïns de Barcelona. Tant és així, que aquest dijous, 16 de juny, diverses plataformes veïnals (capitanejades per la FAVB) han convocat una concentració a la plaça de Sant Jaume (davant de l’Ajuntament) pel dret al descans i contra la contaminació acústica. La manifestació està convocada a les 19 h.