Els sonòmetres que ha instal·lat l’Ajuntament de Barcelona als 11 punts —”a priori”— més sorollosos durant les nits han confirmat que hi ha excés de soroll. Segons les dades registrades, s’han superat de forma continuada els límits permesos en tres decibels, fet que permet decretar aquests 11 punts com a zones acústicament tensionades en horari nocturn. Es troben a les ubicacions següents:

Ara, amb les dades dels sonòmetres a la mà, els districtes on hi ha les zones tensionades (Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia, Sant Martí i Sants-Montjuïc) tenen via lliure per idear mesures antisoroll amb l’objectiu de reduir les molèsties als veïns durant les nits. Coincidint amb la instal·lació dels primers sonòmetres, el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, va avisar que algunes de les accions poden tenir a veure amb la reducció del trànsit o avançar l’horari per tancar les terrasses de bars i restaurants (en aquells punts on l’excés de soroll es pugui atribuir a les terrasses).

Sonòmetres a més punts de la ciutat

En paral·lel a les mesures que es prendran als 11 punts ja analitzats, el govern municipal ha anunciat que “properament” es mesuraran els nivells de soroll nocturn a altres zones de la ciutat, on també s’aplicaran accions concretes si es confirmen com a zones altament tensionades. En concret, es posaran sonòmetres a les ubicacions següents:

  • carrer de Blai (Sants-Montjuïc)
  • Jardins de la Mediterrània (Sants-Montjuïc)
  • plaça del Diamant (Gràcia)
  • plaça del Raspall (Gràcia)
  • plaça d’en Joanic (Gràcia)
  • plaça de la Vila de Gràcia (Gràcia)

D’altra banda, l’Ajuntament ja s’ha posat en contacte amb els veïns de les 11 zones amb més problemes relacionats amb els nivells elevats de soroll i aviat s’hi instal·laran més sonòmetres en domicilis particulars. L’objectiu és aconseguir una radiografia més exacta dels nivells de soroll. A més de l’estudi del soroll i l’impuls de mesures per garantir el descans dels veïns, l’Ajuntament també farà una revisió del mapa de capacitat acústica. És el mapa que marca, carrer per carrer, quin és el soroll màxim permès durant el dia i durant la nit. Es pot consultar a través d’aquesta pàgina web.

Enric Granados, la zona més afectada pel soroll

Les sonometries que ha fet l’Ajuntament a les 11 zones més afectades pel soroll de les terrasses determinen que on se sobrepassen en més ocasions els decibels permesos és al carrer d’Enric Granados. Aquí els veïns fa sis anys que denuncien les molèsties que els generen els nombrosos bars i restaurants que hi treballen. Tot plegat ha generat conflictes entre locals que volen obrir fins tard i fer caixa i els veïns que volen descansar sense sorolls a tocar de casa.

La notícia del possible avançament del tancament de les terrasses ha estat molt ben rebuda per l’associació SOS Enric Granados, que fa temps que reclama solucions al consistori. A l’altra cara de la moneda, els restauradors de la zona estan en contra de la mesura perquè creuen que amenaça els seus negocis en plena campanya d’estiu, quan les taules exteriors són les més sol·licitades. I demanen que en lloc d’aplicar aquest remei se sancionin els locals que incompleixen la normativa.