(Europa Press) L’Audiència de Barcelona ha condemnat un conductor d’autobús de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) a sis mesos de presó per un delicte d’odi per cridar a una dona “ves al teu país”. La sentència, consultada per Europa Press, també l’imposa una multa de 1.800 euros i l’obliga a indemnitzar les víctimes amb un total de 383 euros, una quantitat per la qual haurà de respondre TMB com a responsable civil subsidiari, si l’home no ho fa.

“Us agrada viure gratis en aquest país”

Els fets van passar el 29 de maig del 2020 a la Línia V19. La dona va pujar al bus acompanyada dels seus fills, dues nenes de 14 i 10 anys i un nen de 3. Un cop a dins, el conductor els va cridar: “Us agrada viure gratis en aquest país”.

Posteriorment, la dona i els fills es van asseure al bus i el conductor va seguir fent comentaris sobre el seu origen migrant. Al cap d’unes parades, el treballador es va dirigir a la dona i li va dir que baixés del vehicle, cosa que altres passatgers van celebrar.

Un cop al carrer, la dona va voler fer una foto de la matrícula del bus, cosa que va provocar que el conductor parés el vehicle de nou i en baixés. “Molt alterat i a crits” va insultar la passatgera amb expressions com “putos moros” o “ves-te’n al teu país”. A més, intentava treure-li el vel del cap i li volia fer fotos amb el seu mòbil. Els tres fills van voler protegir la seva mare, però l’acusat, “a causa de la ira que el dominava”, va agafar-los pels braços per apartar-los i va estirar dels cabells a un dels menors. Alguns vianants van recriminar els fets al conductor, que va acabar tornant al bus i va seguir la marxa. 

No va ser un “curtcircuit”

En la sentència, el tribunal diu que l’acció va durar tanta estona que no es pot al·legar que l’home patís un “curtcircuit” i que no té res a veure una targeta de transport públic amb voler treure el vel a la passatgera. A més, recorda que tot i que el conductor estigués enfadat i la insultés, els renecs no haurien hagut de fer referència al seu origen nacional o religiós.

El conductor segueix en actiu

Segons TMB, el conductor continua treballant a l’empresa, magrat que en el seu moment es va obrir un expedient per l’incident. Ara, amb la sentència, TMB no descarta aplicar noves mesures.