Les dades sanitàries del coronavirus a l’estat espanyol i a Catalunya milloren de manera lenta però sostinguda en el temps i, per això, el Govern ha iniciat la desescalada de l’estat d’alarma assessorat pel seu grup d’experts. En primer terme va decretar el retorn dels treballadors no essencials. Posteriorment va autoritzar les passejades d’una hora diària per als infants i, aquest dimarts, Pedro Sánchez anunciarà mesures noves que aniran més enllà en el procés de retorn a una certa normalitat.

Segons han confirmat fonts del Departament de Salut a l’Agència Catalana de Notícies, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, s’ha compromès a estudiar la proposta d’organitzar les sortides al carrer dels ciutadans en franges horàries. Diverses autonomies com Catalunya i Andalusia han demanat a Illa que apliqui la mesura en una reunió del Consell Interterritorial de Sanitat celebrada aquest mateix dilluns.

Desescalada per territoris a meitat de maig

L’Organització Mundial de la Salut ha afirmat aquest dilluns que qualsevol decisió equivocada en el desconfinament que fan els països es pot pagar sanitàriament i econòmicament. El seu director executiu, Michael J. Ryan, ha dit que “cada país ha de calcular en quin moment pot reduir les restriccions però, si arriba massa aviat, podrien tornar les restriccions”.

Amb aquesta advertència damunt la taula, el Consell de Ministres de dimarts debatrà de quina manera es fa el relaxament de l’aïllament a l’estat espanyol. Tal com va anunciar dissabte Pedro Sánchez, la desescalada podria començar la segona quinzena de maig i es farà de manera asimètrica, tenint en compte la situació sanitària de cada regió, però aplicant les mateixes mesures arreu. De fet, les autonomies han pogut lliurar una proposta de desescalada per als seus territoris que ara el Govern està estudiant.

L’executiu central encara ha d’escriure la lletra petita de les mesures noves que es posaran en marxa. Tot i que ja se sap que la represa de les activitats comercials i productives es farà de manera progressiva, es desconeix si Sánchez marcarà un calendari per a la reobertura de la indústria, els comerços, la restauració, el turisme, el sector agrari i les activitats religioses, les culturals o els esports.

La normativa per fer esport i passejades

El Consell de Ministres també ha d’acabar de determinar com es produiran les sortides autoritzades per fer esport o passejades de persones que viuen en un mateix habitatge. El Govern va anunciar que podrien ser una realitat a partir del 2 de maig si les autoritats sanitàries hi donen llum verda.