Xevi Dorca, president de l’Associació de Professionals de la Dansa a Catalunya (APdC), afirma que la situació de la professió és “bastant greu” perquè són un “sector vulnerable”, format en gran part per “treballadors intermitents” que si no estaven contractats en el moment en què va esclatar la crisi sanitària pel covid-19 molt probablement ara no tinguin cap mena de prestació. “Què passa amb aquella gent que ara no té un sou o cap retribució? Com paga ara el lloguer? Com fa les compres?”, es pregunta Dorca, alhora que reclama una “renda universal”.

La crisi social i econòmica que ha desfermat la pandèmia tindrà un gran impacte al sector de la dansa, segons calculen els propis professionals. “El 80 % de l’activitat del 2020 es veu afectada, hem treballat amb normalitat només dos mesos”, detalla el president de l’APdC.

Vídeos per celebrar el dia de la Dansa

El 29 d’abril és el Dia Internacional de la Dansa, una jornada “de celebració, reivindicació, de visibilitzar el nostre sector”, enumera Dorca, i malgrat el confinament no volien deixar passar l’oportunitat de reivindicar el seu art. Per això, han proposat a professionals, amateurs, aficionats i “tota la gent que li agrada moure’s que facin petits vídeos i els pengin a les xarxes durant tot el mes d’abril” per tal de celebrar aquest Dia Internacional de la Dansa en confinament. Alguns dels ballarins i coreògrafs professionals que ja han penjat els seus vídeos amb l’etiqueta #BallemACasaDID20 són Cesc Gelabert, Sol Picó, Miquel Barcelona, Guille Vidal-Ribas i el propi Xevi Dorca.