Aquest dilluns ha començat l’estudi ENE-Covid per conèixer quin percentatge de la població de l’estat espanyol ha desenvolupat anticossos contra el nou coronavirus. Raquel Yotti, directora de l’Institut de Salut Carlos III, ha destacat que la seva entitat ha aportat el coneixement per dur a terme la investigació, mentre que les comunitats autònomes proporcionen el personal sanitari, amb un paper destacat dels centres d’atenció primària.

Segons ha explicat Raquel Yotti, “s’ha seleccionat una mostra representativa de la població espanyola, que inclou 36.000 llars amb 90.000 participants potencials“. Ha assenyalat que la participació d’aquestes persones és voluntària i se les contactarà telefònicament.

Els participants de l’estudi ENE-Covid hauran de respondre un qüestionari sobre el coronavirus i altres aspectes que puguin estar-hi relacionats. Després se’ls faran dues proves d’anticossos. La primera serà un test ràpid amb una punxada al dit, que permetrà obtenir resultats en 10 minuts. La segona prova serà l’extracció d’una mostra de sang amb una punxada al braç, que en aquest cas s’analitzarà de forma més minuciosa en un laboratori. Les proves es tornaran a repetir amb els mateixos participants la tercera i a la sisena setmana per conèixer l’evolució dels anticossos.

Primeres dades en dues setmanes

La directora de l’Institut de Salut Carlos III ha aclarit que les conclusions definitives de l’estudi ENE-Covid s’obtindran quan finalitzi la investigació. Tot i això, ha avançat que quan s’hi incloguin tots els pacients durant les dues primeres setmanes ja en tindran els resultats inicials. A partir d’aquest moment, un cop recollides i analitzades aquestes dades, es podran anunciar les primeres xifres. Yotti també ha dit que la inclusió de la meitat dels participants a l’estudi durant la primera setmana també permetrà començar a conèixer algunes dades.

Diferència amb les proves PCR

Raquel Yotti ha assenyalat que les proves d’immunitat es fan per veure si el pacient ha desenvolupat anticossos i ha estat en contacte amb el coronavirus. En canvi, Yotti ha remarcat que la prova de Proteina C Reactiva (PCR) indica si el virus està actiu i pot encomanar-se. A més, ha insistit que les proves PCR es fan amb criteris clínics a pacients sospitosos de tenir la infecció, mentre que el valor de l’estudi ENE-Covid és la representativitat, no només de pacients amb símptomes sinó també d’asimptomàtics.

Primeres trucades als participants a Catalunya

A Catalunya serà el servei d’atenció primària qui s’encarregarà de portar a terme l’estudi. Aquest dilluns ha començat la primera presa de contacte amb les persones que en formaran part. “Estrictament comença avui amb les primeres trucades per contactar als domicilis, amb les persones que hi participaran, per poder fer les cites, les enquestes i recollir les mostres“, ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés.

En total formaran part de l’estudi 9.900 persones de 3.409 unitats familiars de les quatre demarcacions del territori català. 140 equips d’atenció primària s’encarregaran de recollir les mostres dels pacients participants. Vergés ha apuntat que l’estudi es farà en tres onades i acabarà el 21 de juny.