La població es va comportar de manera modèlica durant la primera sortida autoritzada dels nens durant l’estat d’alarma pel coronavirus. Així ho ha afirmat aquest dilluns el ministre de Sanitat, Salvador Illa. L’Ajuntament i la Generalitat coincideixen amb aquesta lectura i pensen que majoritàriament els ciutadans van respectar la normativa. Això sí, tots reconeixen que hi va haver excessos que cal corregir. El govern municipal ha demanat prudència a tothom per no recular en la lluita contra la covid-19 i el govern català ha tornat a demanar a l’executiu central que organitzi les sortides per franges horàries.

L’Ajuntament fa una crida a no fer passos enrere

La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van multar 645 persones i van fer 1.644 avisos a Barcelona en la primera jornada de passejos infantils. La xifra no és significativa perquè no discrimina el tipus de sancions però és inferior a les 982 del diumenge 12 d’abril (el 19 d’abril van ser 317, que va ser una jornada de pluja a la ciutat). El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha afirmat que a Barcelona en termes generals els ciutadans van complir les mesures de seguretat. Collboni, però, ha explicat que algunes fotografies puntuals no han agradat al govern municipal i, per aquesta raó, ha fet una crida a tothom per no abaixar la guàrdia i corresponsabilizar-se perquè “ens juguem fer passos enrere”. A més, ha explicat que l’Ajuntament no té decidit obrir ni parcs ni platges fins que les recomanacions dels experts ho aconsellin.

La Generalitat insisteix en les sortides per franges

El govern català ha informat que els Mossos d’Esquadra aquest diumenge van sancionar 1.900 persones a tot Catalunya i van identificar 6.663 ciutadans i 3.966 vehicles. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha dit que la majoria de la ciutadania va respectar les recomanacions que va fer l’executiu català per sortir al carrer amb els nens, però també es van veure imatges que no s’han de repetir. Buch ha exigit al Govern espanyol que rectifiqui i estableixi unes franges horàries per fer les sortides tal com ja va proposar Quim Torra. Segons ha explicat el titular d’Interior, les franges horàries permetrien evitar les aglomeracions i també deixar sortir de casa altres col·lectius com els adolescents o la gent gran, sempre que els epidemiòlegs hi donin el vistiplau.

Simón critica el comportament d’alguns pares

A l’estat espanyol, els cossos i forces de seguretat van imposar 17.517 sancions i 157 detencions per incompliment de les mesures d’alarma. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha criticat les instantànies que es van veure de ciutadans que no respectaven les mesures de distanciament i ha retret el comportament d’alguns pares. “No sé si són incívics o insolidaris, però per descomptat no són prudents”, ha comentat. Simón ha dit que hi havia la percepció que “anem pel bon camí i anem a celebrar”, però el risc hi és i hem de ser coherents després de tot l’esforç que s’ha fet. I ha afegit que els ciutadans encara no poden tornar a fer la vida de l’estiu de l’any passat.