Aquest diumenge entra en vigor la sortida de nens al carrer després de sis setmanes de confinament arran del decret d’estat d’alarma per la crisi del coronavirus. A la ciutat de Barcelona, hi ha 190.922 menors de 14 anys que podran fer una passejada de màxim una hora acompanyats d’un adult. D’altra banda, hi ha 54.116 joves entre 14 i 17 anys que no estan inclosos en el pla i que poden sortir en els mateixos supòsits que els adults (però no per acompanyar un menor, que només ho pot fer amb algú major d’edat).

La sortida dels menors ha estat molt reivindicada, però també ha anat acompanyada de molts dubtes i d’una polèmica entre el Govern espanyol i el català per la manera en com s’ha de fer. Segons l’executiu central,  la sortida es podrà fer entre les nou del matí i les nou del vespre i no permet allunyar-se a més d’un quilòmetre del domicili habitual.

Els infants poden fer ús de bicicletes i patinets per desplaçar-se sota la vigilància d’un adult responsable, que serà qui s’asseguri que l’infant compleix amb les mesures de distanciament social i d’higiene per evitar contagis. De moment, el Govern no obliga els infants a dur mascareta, tot i que és recomanable en espais amb més afluència de persones. Es pot aprofitar l’estona a l’aire lliure per fer esport, córrer i saltar, però està prohibit l’accés a zones de joc infantil.

La Generalitat recomana sortir per franges horàries

Tot i això, la Generalitat -que també va presentar un pla per a la sortida dels nens, que ha quedat sense validesa en no tenir les competències durant l’estat d’alarma,- ha tornat a recomanar aquest dissabte que els nens surtin en franges horàries segons l’edat: de zero a sis anys, entre les 11 i les 13 h, i de sis a 14 anys, entre les 16 i les 18 h. Considera, com ja va dir l’epidemiòleg Oriol Mitjà, que la franja de 9 a 21 h és massa àmplia.

També Protecció Civil demana la sortida esglaonada i, a més, fa altres recomanacions, totes basades en el fet que els nens surten aquest diumenge a fer un passeig terapèutic i no a jugar: no portar joguines al carrer, dur a sobre la documentació i el certificat d’autoresponsabilitat i recordar que les bicicletes són per passejar i no per córrer.