El Consorci Sanitari de Barcelona ha intervingut la residència per a gent gran Bertran i Oriola, situada a la Barceloneta, per ordre de la Generalitat. L’Administració n’ha rellevat la direcció del centre per intentar estabilitzar-ne la situació després de detectar-hi “mancances en el tracte a les persones residents” durant al crisi del coronavirus. En el moment de la intervenció només hi quedaven 18 residents.

Durant la roda de premsa de la Generalitat, la consellera de Salut, Alba Vergés, s’ha referit a les mancances del centre: “No sé específicament quines eren en aquesta residència, però s’han identificat mancances respecte el que necessiten els interns, com ara si hi ha el nombre adequat de persones per tenir-ne cura o si la pròpia organització donava resposta a les necessitats de les persones”, ha dit Vergés.

Tot plegat ha estat després de les queixes de familiars de residents i de dues inspeccions al centre residencial. La consellera ha explicat que en una primera inspecció es van detectar les faltes en el servei. La direcció del centre no va poder resoldre els problemes, que persistien en la segona inspecció. Aquesta “incapacitat per reparar les mancances” en la cura dels residents ha conduït finalment a la intervenció del centre. Des d’aquest diumenge, el gestiona l’entitat Germanes Hospitalàries – Psicoclínica de la Mercè, la mateixa que s’encarrega de la Residència Paral·lel.

Trasllats de gent gran i ajuda externa

La situació en aquesta residència, segons el govern català, ha fet necessàries aquestes mesures, tot i que ja s’havien fet trasllats i el centre rebia suport des de feia dies. La setmana passada es van traslladar una vintena de residents, la meitat dels actuals a la Residència Paral·lel. Vuit residents més s’han mantingut ingressats a l’Hospital del Mar pendents de rebre l’alta mèdica.

A més, la residència Bertran i Oriola també va rebre oxigen i se’n va formar el personal per administrar-lo. El centre havia rebut equips de protecció individual i es van mobilitzar els residents segons la simptomatologia clínica. A banda, la residència rebia la visita diària d’un metge i una infermera.

La intervenció arriba tard

Els familiars dels usuaris de la Residència Bertran i Oriola estan satisfets per la decisió, però consideren que arriba tard. “Hem tingut un nombre de persones molt elevat que ja no hi són i que ja no hi tornaran”, diu Xavier Casanovas, familiar d’un dels residents en referència a les 26 morts que hi ha hagut al centre durant aquest temps. Per això, des de la Coordinadora 5+1 han decidit que la denúncia contra la gestió que ha portat a terme la direcció continuarà endavant perquè “s’han de depurar les responsabilitats de cadascú”.

També qüestionen la informació que han rebut durant totes aquests setmanes. “La direcció del centre ens deia que tot anava bé, que hi havia el personal necessari, però ara sabem que els nostres familiars arribaven deshidratats a l’hospital i que estaven tot el dia allitats”.

Tot plegat no ha evitat, però, que la Generalitat acabés per destituir-ne la direcció i prendre les regnes del centre de la Barceloneta, com ja ha fet amb altres residències com la Marvi Park, al Camp de l’Arpa del Clot. En total, la Generalitat ha intervingut les 10 residències a Catalunya.