El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que a partir de la setmana que ve, a partir del pròxim diumenge, es podrà sortir a fer esport de manera individual i, a més a més, ha afirmat que les persones que conviuen en un mateix habitatge podran també fer passejos conjunts. Serà el segon relaxament de l’estat d’alarma després de deixar sortir a passejar els nens a partir d’aquest diumenge. Això, ha recordat Sánchez, serà possible mentre l’evolució de la covid-19 continuï com fins ara. És a dir, si l’evolució de la pandèmia ho permet.

La Generalitat no podrà tirar endavant el seu pla de desconfinament

Sánchez ha explicat que el desconfinament serà comandat des del Govern espanyol, i ha detallat que serà gradual pel que fa a la reobertura de comerços, de restauració,  turisme, del sector agrari, l’industrial, les activitats religioses, les culturals o els esports. També ha insistit que el desconfinament serà asimètric però amb unes mateixes mesures per a tot el territori espanyol. Ha dit que “no avançarem a la mateixa velocitat” però si amb les mateixes regles, tot i que assegura que escoltarà les propostes que li arribin de les comunitats autònomes. El pla de desconfinament estatal s’aprovarà dimarts que ve en el Consell de Ministres i el mateix Sánchez el detallarà en la roda de premsa posterior.

D’aquesta manera el president espanyol tanca la porta a la petició de Quim Torra, que aquest dissabte ha exigit a Sánchez que li deixi aplicar el pla de desconfinament aprovat pel govern català. Una exigència que Torra li traslladarà aquest diumenge durant la reunió de presidents autonòmics. En concret, proposa la possibilitat d’aixecar o modificar l’estat d’alarma perquè Catalunya pugui tornar a tenir les competències per gestionar la desescalada.

Sánchez sobre franges horàries: “l’ordre és clara”

Des de la Generalitat no volen que es repeteixi la situació de la sortida dels nens, en què el pla que va presentar el govern català per a aquestes sortides no va obtenir el vistiplau de l’executiu espanyol. De fet, sobre la proposta de la Generalitat d’establir franges horàries per la sortida dels nens,  Sánchez ha etzibat que “l’ordre del ministeri és clara i és la que s’ha de seguir”. En aquest sentit, el president espanyol ha argumentat que la possibilitat de poder sortir de 9 del matí a 9 del vespre respon a la voluntat de facilitar que els pares que treballen puguin conciliar.