Llibreries obertes

La declaració de l’estat d’alarma ha suposat, a més del confinament pel coronavirus, el tancament de molts comerços, incloses les llibreries. A això se li suma la decisió del Gremi de Llibreters de posposar la festa de Sant Jordi, un dels grans esdeveniments literaris de l’any. Tot plegat planteja un interrogant que afecta la indústria del llibre, com també altres branques de la cultura: com sobreviure al confinament amb la persiana abaixada i les vendes reduïdes al mínim? Com ho faran les llibreries per garantir que, un cop passi la quarantena, tindran recursos econòmics per tornar a obrir? Per tot plegat neix la iniciativa Llibreries obertes.

 

Comprar ara, recollir després

La iniciativa, que neix de la cooperativa SOM* i de l‘agència Mortensen, ens proposa accedir a un catàleg de més de 6.000 títols a través del web de Llibreries obertes, comprar el llibre que preferim i triar la llibreria on el voldrem recollir. Un cop passi el confinament i les llibreries tornin a obrir, només caldrà anar-lo a recollir. A Barcelona, Llibreries obertes compta amb establiments com La impossible, La Carbonera, l’Obaga La Tribu, entre d’altres. Es tracta, sobretot, de llibreries de proximitat i de barri, que potencien la relació entre el llibreter i el consumidor.
Llibreries obertes

30.785 llibres per mantenir les llibreries obertes

A Catalunya, al mes de març del 2019, es van vendre 800.412 llibres, això vol dir una mitja de 30.785 llibres al dia. La iniciativa Llibreries obertes vol assolir la fita de vendre, mentre duri el confinament, l’equivalent al que es va vendre durant tot el mes de març de l’any passat. Els beneficis d’aquests llibres aniran íntegrament a les llibreries on es recullin, i ajudaran a visibilitzar la situació precària d’aquests establiments mentre dura la crisi i a fer més fàcil la seva situació econòmica mentre continuïn sense obrir.