El govern de Catalunya anunciarà al llarg d’aquesta setmana noves restriccions per reduir la interacció social i frenar l’increment dels contagis per coronavirus. “Venen dies difícils en què cal abaixar el ritme”, ha dit el vicepresident del govern català amb funcions de president, Pere Aragonès. El líder republicà ha demanat a la ciutadania “sacrificar activitats socials” per garantir la capacitat de resposta del sistema sanitari.

L’objectiu de les noves mesures serà evitar els contactes socials i l’encreuament entre persones en un context en què els positius s’han disparat. “Requeriran esforç i implicació“, ha afegit la consellera de Salut, Alba Vergés. Actualment, les restriccions estan en una fase de “treball intern” entre diversos departaments de la Generalitat que hauran d’implicar-se per “fer-les complir”.

Des de la Generalitat deixen clar que les restriccions “afectaran la vida quotidiana” dels ciutadans. Algunes, ha explicat Aragonès, suposaran una continuïtat de les implantades fins ara, però també n’hi hauran de noves.

Evitar dinars i sopars amb familiars i amics

Mentre les noves mesures no arriben, Alba Vergés demana als ciutadans que redueixin al màxim possible les reunions socials. Ha fet una crida a evitar trobades després de les escoles, fer esport amb altres persones, organitzar dinars sopars o marxar fora el cap de setmana.

L’executiu català reconeix que “no és fàcil” renunciar a les trobades amb familiars o amics, però que és en aquests escenaris on es detecta un major relaxament de les mesures d’higiene. “Amb qui més estimes cal tenir més precaució perquè generem un espai de falsa seguretat“, ha advertit Pere Aragonès.

Sobre la priorització del teletreball i de les classes virtuals a les universitats, Vergés confia que “no calgui” aprovar una resolució sobre aquesta qüestió i que, sempre que sigui possible, centres i empreses permetin el treball a distància. Això, ha dit la consellera, permetrà reduir la mobilitat i dificultar l’expansió del virus. A més, el Procicat ja ha aprovat restriccions a 15 municipis del Vallès Occidental, com reduir l’aforament a la restauració a la meitat.

Argimon, en quarantena per contacte d’un positiu

Estava previst que en la compareixença d’aquest dilluns intervingués també el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, però finalment no hi ha pogut ser. La consellera Vergés ha explicat que actualment està en quarantena després de saber que va ser contacte directe d’un positiu. Argimon va rebre la notícia diumenge. D’acord amb això, tot fa pensar que no podrà fer les compareixences habituals per actualitzar la situació epidemiològica de Catalunya, a menys que les faci per videoconferència.

En la compareixença d’aquest dilluns també s’ha anunciat que aquesta setmana arribarà a Catalunya la tècnica “pooling” per agilitzar el diagnòstic del coronavirus.