Vacuna

(ACN) Johnson&Johnson ha aturat “temporalment” l’assaig clínic de la vacuna contra la covid-19. La companyia ha informat en un comunicat que ha detingut temporalment l’administració de dosis en tots els assaigs clínics candidats a la vacuna, inclòs l’Ensemble, que es troba en fase 3, “per una malaltia inexplicable en un participant“. Aquesta malaltia està sent revisada i avaluada per la Junta de Monitoratge de Seguretat de Dades independent d’Ensemble, així com per metges interns de la companyia.

Justament, el Ministeri de Sanitat va autoritzar a finals d’agost que 190 persones sanes participessin en un assaig clínic a Espanya d’aquesta vacuna.

A principis de setembre també es va aturar l’assaig clínic de la vacuna d’Oxford per malaltia d’un dels participants, tot i que tots dies després es va poder reprendre.

La companyia treu importància al cas

Johnson&Johnson ha assegurat que els “esdeveniments adversos” són “una part esperada de qualsevol estudi clínic”, especialment en estudis grans com ho és l’Ensemble. En aquest sentit, ha defensat que tenen pautades tots els passos a seguir, i això garanteix que els estudis puguin aturar-se si s’informa d’un “esdeveniment advers greu inesperat” i fer així una revisió curosa de tota la informació mèdica abans de decidir si reiniciar l’estudi.

D’altra banda, ha apuntat que cal respectar la privacitat del pacient afectat, sobre qui s’està recollint tota la informació sobre la malaltia que pateix abans de compartir més informació.

Per acabar, ha indicat que aquests tipus d’esdeveniments no són infreqüents en els assaigs clínics i es pot esperar “raonablement” que augmenti el nombre d’aquests fets amb un gran nombre de participants. A més, no és evident ràpidament si el participant ha rebut placebo o el tractament de l’estudi.