coronavirus test hospitals

Uns 5.900 facultatius dels centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) estan cridats aquest dimarts a una vaga de quatre dies. L’aturada ha començat a les vuit del matí d’aquest dimarts i durarà fins a les vuit del vespre de divendres, 16. Metges de Catalunya convoca la mobilització en un període que entenen “que és complicat” i la justifiquen per la “desesperació” davant la “deixadesa” de l’Administració. Salut ja va dir que considera la vaga “absolutament inoportuna” per la situació de pandèmia per coronavirus.

Segons ha informat el Sindicat de Metges de Catalunya, la vaga està tenint un seguiment d’un 60 % de mitjana a l’atenció primària. La xifra és molt diferent a la que ha donat l’ICS, que l’ha situat en el 19,7 % al conjunt de Catalunya en el torn de matí. En concret, a Barcelona ciutat, les dades de l’ICS apunten a un seguiment del 24,5 %, amb un total de 136 professionals exercint el dret a vaga.

En el cas del CAP Manso, el gruix dels usuaris entrevistats per betevé han destacat la normalitat de l’atenció primària en aquestes primeres hores de vaga. Assenyalen que han pogut fer les visites programades amb antelació i també se’ls ha atès d’urgència. En el cas de les consultes per sospita de covid, alguns pacients han lamentat la demora i la falta d’informació en l’atenció. Denuncien que se’ls deriva al 061 on el servei està “col·lapsat” en diversos moments del dia.

Serveis mínims

Davant de l’aturada, el Departament de Treball ha dictat uns serveis mínims que han de garantir el funcionament normal de l’assistència urgent per als centres d’atenció continuada i urgent (CUAP, PAC i PADES). Per a la resta, el servei ha de ser, com a mínim, del 25 % durant les primeres jornades de vaga i del 33 % a partir del tercer dia de vaga per a totes les especialitats.

Què demanen els metges?

El sindicat exigeix a l’ICS el compliment íntegre de l’acord de sortida de vaga del 2018, que, diu, “encara no s’ha desplegat en la seva totalitat”. Metges de Catalunya demana augmentar la plantilla mèdica per donar resposta a les necessitats assistencials generades per la pandèmia de la covid-19, així com millores en les retribucions per “retenir i captar el talent mèdic” i “recuperar com a mínim el 30 % del poder adquisitiu perdut durant les retallades sanitàries”, entre altres reivindicacions.

Els professionals es queixen que no poden assumir un volum de feina que, amb la pandèmia, han vist augmentar un 20 %, segons explica el president del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Javier O’Farrill.

Per la seva banda, Salut afirma que aquestes demandes són “inassumibles”. Afegeix que promoure una negociació sindical és “del tot inapropiat” en un moment “d’extraordinari esforç i tensió financera”.

La vaga de metges de l’atenció primària arriba després que fa dues setmanes es van aturar els metges interns residents (MIR).