La vacunació de la covid a Catalunya avança i cada vegada hi ha més franges d’edat obertesles persones d’entre 35 i 39 anys ja poden sol·lictar cita—. Però l’estiu és a tocar i també l’inici del període vacacional per excel·lència. Què passarà amb aquells ciutadans que els toqui la primera o la segona dosi quan estan fora de vacances? El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, recomana vacunar-se al lloc de residència habitual i, per tant, demorar la punxada.

Malgrat que el Ministeri i les Comunitats Autonòmes encara no han anunciat com es procedirà en aquest casos, “el posicionament de Salut és clar”. El conseller ha insistit que la recomanació és que la gent es vacuni en el seu lloc de residència. “Pot ser una molèstia? Sí”, ha admès, però ho ha justificat dient que “tots hem d’entendre que és una campanya logísticament complicadíssima” des de tots els punts de vista.

Argimon ha remarcat que actualment s’estan administrant quatre vacunes diferents (Pfizer, Moderna, Janssen i AstraZeneca) i que cadascuna té requisits d’emmagatzematge i distribució diferents. “La campanya de vacunació ha estat, és i serà un repte logístic”, ha puntualitzat.

Per això, Argimon ha demanat a la ciutadania que contribueixi a “fer-ho senzill”, i ha posat exemples: “Si marxem tres setmanes a Lleó, no ens vacunem a Lleó”.

Franges d’edat més joves i amb més mobilitat

A mesura que la campanya avança, les franges d’edat a qui toca rebre el vaccí són més joves i, per tant, són persones amb mobilitat. El conseller de Salut ho ha explicat amb un altre exemple: “Si visc a Cornellà i estiuejo a Roda de Barà o Salou, quan em toqui la dosi, torno a Cornellà i me la poso allà”.

El marge entre dosi i dosi

Pel que fa al període de dies que cal deixar entre les dosis, depèn del fabricant, tot i que en totes les vacunes hi ha un marge de diversos dies. En el cas de Pfizer es recomana administrar la segona dosi entre 21 i 42 dies després de la primera, i amb Moderna el marge és menor, d’entre 28 i 42 dies. Amb AstraZeneca el període òptim per completar la pauta és de 10 a 12 setmanes. En canvi, Janssen és l’única vacuna monodosi autoritzada a l’estat.