nens noies placa masadas sagrera

El procés de vacunació a Catalunya contra la covid-19 avança. Salut ha anunciat que s’ha obert la vacunació a la franja d’edat de 35 a 39 anys. El departament fa un pas més després que ja hi hagi un 20 % de persones vacunades en el grup de 40 a 44 anys, i molta gent d’aquesta franja d’edat també ja estigui programada. Justament, aquest dimarts, Salut va anunciar per error la convocatòria per a les persones d’entre els 30 i 39 anys.

“S’obriran altres franges d’aquí a pocs dies”

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, també ha explicat que s’obriran altres franges d’edat “d’aquí a pocs dies”. De fet, argumenta que “ja s’està solapant bastant” la vacunació de persones de diferents edats. “No volem que quedi cap punt de vacunació buit”, assegura. Fa uns dies el departament havia anunciat que mantindria les franges d’edat.

Salut reconeix que com més joves més costa transmetre la necessitat de vacunar-se perquè tenen menys sensació de gravetat respecte de la covid. El departament considera “important” poder atraure a la gent jove, i assegura que estan pensant estratègies que s’anunciaran “properament”.

La variant Delta, predominant en 2-4 setmanes

A banda, Salut també ha explicat que la variant delta del coronavirus, també coneguda com a variant índia, serà la predominant a Catalunya d’aquí entre dues i quatre setmanes. Ara per ara, suposa el 20 % dels casos positius. Argimon assegura que en vigilen l’evolució i que, si cal, es faran passos enrere. “Si en algun moment veiem que les coses s’estan torçant prendrem decisions”, assegura.

El departament recorda la importància de tenir la pauta completa per poder estar ben protegit davant d’aquesta variant, com també apunten alguns experts. Davant de la variant delta, l’efectitvitat amb una dosi de Pfizer i AstraZeneca és del 33 %, mentre que amb dues dosis puja al 80 %. En aquest sentit, Salut també ha decidit escurçar el temps entre la primera i la segona dosi d’AstraZeneca que passarà a ser de 10 setmanes.

El grup de 12 a 15 anys, a finals d’agost o principis de setembre

Sobre la vacunació del grup de nois i noies d’entre 12 i 15 anys, Salut recorda que és el de “menys risc”. “És un grup que ja estudiarem”, ha explicat Argimon. Sobre això, ha dit que “cap a finals d’agost o principis de setembre” s’analitzarà “si es pot fer una estratègia conjunta amb el sistema escolar“.