La rehabilitació i museïtzació del conjunt històric de la Torre de les Aigües, al Besòs, ha obtingut el premi Europa Nostra 2021, un dels guardons més importants que atorga la Unió Europea en el marc del programa Creative Europe.

El projecte l’ha dut a terme BCN Water Tower Team, un equip multidisciplinari format pels arquitectes Antoni Vilanova, Eduard Simó i Joana Olona, i per la geògrafa i historiadora Mercè Tatjer.

12 anys d’obres en diferents fases

Els treballs van començar l’any 2007 i s’han fet en quatre fases amb l’objectiu de preservar la integritat de l’edifici i respectar-ne l’autenticitat, ja que es tracta d’un immoble catalogat, fet amb maons i considerat el paradigma de la volta catalana.

Segons Antoni Vilanova, un dels arquitectes del projecte, ha estat molt important l’aportació dels diferents artesans que hi han col·laborat, ja que han estat capaços de reproduir amb molta fidelitat els materials que s’havien perdut o que estaven molt desgastats, la qual cosa ha permès ser molt fidels al projecte original.

Art contemporani al bell mig de la Casa de les Vàlvules

Una de les singularitats de la reforma la trobem a la Casa de les Vàlvules. S’hi ha integrat una escultura de l’artista Blinky Palermo feta per a la Biennal de Venècia del 1976 i actualment propietat del MACBA.

Per poder instal·lar-la, tal com s’havia concebut originalment, l’arquitecte Eduard Simó ha ideat un forjat de formigó en voladís al mig de la sala per suportar la peça.

Recuperar la història industrial del Poblenou

La rehabilitació del conjunt històric de la Torre de les Aigües suposa reivindicar una part de la història industrial de la ciutat. A més s’ha fet amb la col·laboració d’institucions com el MUHBA, el MACBA o la Fundació Agbar, a banda dels antics treballadors de Macosa i de l’Arxiu Històric del Poblenou.

Tot això ha fet que el projecte hagi estat mereixedor del premi de patrimoni europeu Europa Nostra 2021, que rebran el 24 de setembre a Venècia. Encara opten, a més, a rebre un segon guardó per votació popular que es duu a terme en línia fins al 5 de setembre.