El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat que a partir de la setmana que ve es reduirà la quarantena de 14 a 10 dies per aquells contactes estrets de positius de coronavirus. D’aquesta manera, s’equipararan els dies de quarantena d’un contacte amb l’aïllament que fa un cas confirmat —que, en general, són 10 dies—. Argimon ho ha anunciat en una entrevista al programa ‘Els matins’, de TV3. Tal com va avançar fa uns dies, l’objectiu de la mesura és facilitar el compliment de les quarantenes, perquè la meitat de les persones que han de fer-ne reconeixen que no ho fan bé.

Ja he pres la decisió de reduir la quarantena de contacte estret a contacte estret de 14 a 10 dies. També unifiquem els terminis: l’aïllament d’una persona que té la infecció són 10 dies, l’aïllament d’un contacte estret que ha de fer quarantena són 10 dies, el mateix termini. Això entrarà en vigor la setmana que ve.

Malgrat que el secretari de Salut Pública reconeix que la millor opció són els 14 dies, assegura que la reducció de les quarantenes pot millorar-ne el seu compliment. De fet, ja fa dies que el debat sobre aquesta qüestió estava sobre la taula i el Departament de Salut ho ha estat estudiant. Catalunya fixa així unes quarantenes similars a Suïssa o Holanda, encara lluny dels set dies de quarantena de França.

Argimon demana estar atents als símptomes a partir del desè dia

A la tarda, Argimon ha donat més detalls sobre la voluntat de Salut Pública de reduir la quarantena. La majoria de contactes que desenvolupen la malaltia ho fan en els 10 primers dies, però hi ha un petit percentatge de pacients (entre un 3 i un 5 %) que la desenvolupen entre els 10 i els 14 dies i, per tant, podrien transmetre el virus. Per tant, tot i admetre que hi ha un “cert risc”, Argimon creu que és controlable i que aquesta mesura pot ajudar a complir les quarantenes.

També ha advertit a la ciutadania que a partir del desè dia, encara que es pugui sortir de l’aïllament, “s’ha d’estar molt atent a la simptomatologia”.

Primeres reaccions

La decisió de reduir les quarantenes ja ha estat qüestionada per alguns experts com l’epidemiòleg de la Universtiat Rovira i Virgili Alex Arenas, que ho qualificat “d’imprudència innecessària”. En una piulada a Twitter, l’investigador ha assegurat que no hi ha cap certesa que la gent complirà millor l’aïllament, i que la mesura augmenta la probabilitat de contagi.

Argimon ha admès la manca de consens entre els experts però ha defensat que en aquests casos cal fer un balanç entre els beneficis de reduir el confinament a deu dies, que és la possibilitat de que més gent el compleixi, i de fer-lo en 14 dies com fins ara.