Metges de l'Hospital Clínic

(ACN) Una vintena de científics espanyols han signat un article publicat a la revista ‘The Lancet Public Health’ per demanar una auditoria immediata de la resposta que han tingut el Govern espanyol i els autonòmics en la pandèmia de la covid-19. Aposten per una avaluació independent i reclamen que els executius facin cas de les recomanacions per millorar la salut pública i el sistema sanitari i d’atenció social. Els científics remarquen, a més, que a Espanya s’està produint una segona onada de coronavirus amb algunes de les pitjors xifres d’Europa.

Entre els signants, hi ha científics com Alberto L. García-Basteiro, Alex Arenas, Carme Borrell, Montserrat Gea-Sánchez, Daniel Prieto-Alhambra o Carme Vives. Aquest grup ja va fer un primer article a principis d’agost en què instaven a avaluar la gestió de la covid, però ara hi insisteixen concretant com ha de ser aquesta auditoria.

Auditoria urgent i amb suports amplis

Al seu parer, el primer requisit és la “urgència”. “L’avaluació ha de començar immediatament i informar periòdicament fins al final de la pandèmia”, defensen els metges, que afegeixen que “en un país on les tensions polítiques són elevades, el segon requisit és el suport a gran escala dels partits polítics, associacions científiques, professionals de la salut, pacients i cuidadors, la societat civil i la societat en general”. En aquest punt, remarquen que la reacció a la seva primera carta va ser positiva entre tots els grups d’interès, i per això pensen que “els governs haurien d’aprofitar aquest consens”. Com a tercer requisit marquen “el compromís ferm del govern central i dels governs regionals d’escoltar les recomanacions proposades i actuar en conseqüència“.

Sobre el comitè que en faci l’avaluació, els signants afirmen que cal que sigui independent i no haver treballat mai al govern. També defensen que l’auditoria tingui un abast ampli, “analitzant els efectes sobre la salut, econòmics i socials amb aportacions tant del govern central com de les comunitats autònomes”. “Aquesta avaluació, basada en evidències científiques, ara és necessària amb urgència per orientar les polítiques de salut pública i contribuir a superar la pandèmia”, conclouen els autors de l’article.