(ACN) El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el decret Llei que regularà el teletreball. L’aprovació arriba després de l’acord a què s’ha arribat amb sindicats per a l’administració pública i amb els agents socials per al sector privat. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat que la nova norma suposarà un canvi de “paradigma” en les relacions laborals. “Ha estat la negociació més difícil i més complexa”, ha afirmat. L’executiu estatal i els sindicats de l’àmbit de les administracions públiques han signat l’acord sobre una figura laboral que ha crescut exponencialment a causa de la pandèmia de la covid-19.

El nou decret inclou que aquesta modalitat de treball a distància no es podrà “imposar” per part de l’empresa, i per part del treballador només per motius de conciliació familiar. És a dir, que la seva implantació haurà de ser fruit d’un acord entre les dues parts i tindrà caràcter reversible. Serà de caràcter voluntari i no podrà utilitzar-se com a causa d’acomiadament objectiu per “falta d’adaptació”.

El text preveu que perquè un treballador pugui acollir-se a la normativa del teletreball haurà de fer-ho en un 30% de la seva jornada laboral durant un període de tres mesos o el percentatge equivalent en funció de la duració del contracte de feina. El que a la pràctica suposa, almenys, dos dies a la setmana.

Més mesures concretes

En la roda de premsa d’aquest dimarts la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha volgut destacar que la nova llei té per objectiu protegir els drets dels treballadors, d’entrada recull que les despeses que generi adaptar-se al teletreball ja sigui des de casa o bé des d’algun local o oficina aniran a càrrec de l’empresari.

La ministra també ha volgut deixar clar que el que es va fer durant la pandèmia no era teletreball i ha assegurat que ara els treballadors disposaran del dret a la desconnexió i no hauran de fer jornades maratonianes sense cap tipus de control. 

La llei pactada entre sindicats, govern i empresaris vol assegurar que el teletreball gaudeixi dels mateixos drets que el treball presencial i en aquest sentit la llei marcarà d’entrada les hores que el treballador estarà disponible per a l’empresa i les que, de manera flexible, puguin pactar les dues parts. Yolanda Díaz ha volgut puntualitzar que el teletreballador tindrà el dret al registre horari i al de conciliació per controlar millor la seva jornada laboral.