Alguns dels grans museus de Barcelona estan en una situació “preocupant” a causa de la caiguda dels ingressos que ha provocat la pandèmia pel coronavirus. Equipaments com el Museu Picasso, la Fundació Miró o el MNAC, on la majoria de visites eren de turistes, n’han estat dels més afectats. En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, el tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, n’ha garantit la supervivència, però demana que es transformin per no dependre tant del turisme.

En els casos més extrems, els museus han arribat a perdre fins al 90 % dels visitants, tal com ha explicat Subirats. Tot i que també han patit la crisi, equipaments de la ciutat com el CCCB o el Palau de la Virreina han tingut menys pèrdues. Per salvar el sector, Subirats s’ha compromès a mantenir-los: “Estem disposats a assumir les despeses i les nostres responsabilitats en la mesura que puguem”. Això sí, els exigeix aprofitar la pandèmia per replantejar les activitats museístiques per, així, “no dependre de la presència de l’economia del visitant”.

Satisfacció amb els aforaments en cultura

El tinent d’alcalde de Cultura ha celebrat l’ampliació dels aforaments dels equipaments culturals al 70 % aprovada pel Procicat. Lamenta la “culpabilització” a la qual la cultura va ser sotmesa durant les primeres setmanes de desconfinament i ha assegurat que els teatres necessiten un aforament mínim del 66 % per ser rendibles. Ara bé, es mostra prudent sobre ampliar els aforaments fins al 100 %. “No estem gaire preparats psicològicament per encarar això”.

Sobre la situació actual de la cultura en general, Subirats lamenta que les administracions no han donat la “resposta suficient” a la crisi. “El sector cultural mereix un rescat”, ha dit.

Primer cribratge escolar a Barcelona, aviat

Subirats, també responsable municipal de l’Àrea d’Educació, ha assegurat que els 64 grups bombolla de les escoles aïllats durant la primera setmana de curs escolar entren dins de les previsions de les autoritats educatives. El tinent d’alcalde es mostra partidari de mantenir l’estratègia dels grups bombolla per evitar tancar escoles: “No ens sembla que hi hagi una situació que ens obligui a replantejar les coses”.

Preguntat pels cribratges massius als centres educatius, Joan Subirats ha explicat que aviat començaran les primeres proves en una escola de Barcelona, però no ha volgut especificar ni l’escola ni la data de realització de les proves. Mentrestant, quatre unitats mòbils es desplacen fins a les escoles per fer proves PCR als alumnes que són contactes estrets d’un cas positiu.