família bicicleta desconfinamet
Foto: Xavi Calvo

Barcelona passarà a la fase 1 de desescalada el proper dilluns 25 de maig, segons ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la compareixença posterior al Consell de Ministres. Passaran a fase 1 Barcelona ciutat i les àrees metropolitana nord i metropolitana sud. Tant l’Ajuntament de Barcelona com la Generalitat ho van demanar aquesta setmana. La fase 1 de desescalada és important perquè fins ara Barcelona i les dues regions de l’àrea metropolitana eren les úniques regions sanitàries de Catalunya que no havien fet aquest primer pas per començar a tornar a la normalitat.

Obertura de terrasses i reunions de familiars i d’amics

La fase 1 permet algunes de les activitats que van avançant a la tornada a la normalitat i que molts barcelonins esperaven, com ara tornar a seure a la terrassa d’algun establiment, o bé poder-se trobar amb familiars i amics amb un topall de 10 persones. També poden obrir equipaments culturals i gimanssos amb certes condicions, i el petit comerç de menys de 400 m2 i sense cita prèvia. Els aforaments no podran superar el 30 %.

Canvi de fase generalitzat

El canvi de fase s’ha fet després d’un “anàlisi tècnic profund i rigurós”, ha apuntat Illa, i després de 19 reunions bilaterals amb totes les comunitats autònomes. La setmana vinent, totes les comunitats passaran de fase, amb l’excepció de la Comunitat Valenciana, que ha preferit no demanar-ho. Madrid, igual que Barcelona, passarà també a la fase 1.

Una regió sanitària ha d’estar, com a mínim, 15 dies en una fase sanitària per poder passar a la següent. Barcelona s’ha mantingut fins ara a la fase 0, juntament amb Madrid, tot i que es va acordar fer alguns progressos, i poder passar a una anomenada fase 0,5.

Catalunya: tres regions sanitàries a la fase 2

A Catalunya passen a la fase 2 tres regions sanitàries: Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu i Aran. Entre altres novetats, podran practicar esport i passejar sense franges horàries, i es podrà sortir de casa junts tots els membres de la família.