El Departament de Salut ha demanat que els familiars puguin visitar persones d’edat avançada que viuen en residències geriàtriques a partir de la fase 2 de la desescalada. D’acord amb el pla de transició del Govern espanyol, això no està permès fins a la fase 3, però el govern català considera que es pot fer abans seguint  mesures d’higiene i de seguretat estrictes per evitar que el coronavirus torni a col·lapsar-se dins d’aquests equipaments vulnerables. Salut farà la proposta al Ministeri de Sanitat, qui l’autoritzarà o no.

La consellera Alba Vergés ha explicat que, si s’accepta la mesura, només es permetran les visites a les residències qualificades com a “verdes”, allà on no hi ha cap cas de covid-19, i en les anomenades “carbassa”, és a dir, aquelles que tenen algun resident positiu però que es troba aïllat i, per tant, la major part de les instal·lacions del centre estan “netes” de coronavirus. Això implica que les visites es permetrien a 864 residències de Catalunya. Per altra banda, hi ha un centenar de centres qualificats com a “vermells”, amb tots els residents infectats, i on no es permetria la visita a familiars.

Si el Govern espanyol ho accepta, a Barcelona, que avança a la fase 1 el 25 de maig, no es podran fer visites a residències fins al 8 de juny com a molt aviat, ja que cada regió sanitària ha d’estar un mínim de dues setmanes en la mateixa fase.

Presa de temperatura i desinfecció del calçat

Les visites s’hauran de fer amb restriccions i estrictes mesures de seguretat que Vergés ha especificat:

  • un únic familiar
  • una visita a la setmana de 30 minuts de durada
  • presa de temperatura abans d’accedir a les instal·lacions
  • rentat de mans
  • desinfecció del calçat
  • obligatorietat de dur mascareta
  • mantenir distància mínima de dos metres amb la persona resident

Salut ha explicat que la proposta s’ha treballat conjuntament amb el sector residencial.

Retorn de residents que s’han confinat amb familiars

Des de l’inici de la pandèmia, 753 persones grans que vivien en residències han pogut confinar-se a casa de familiars durant l’emergència sanitària. El Departament de Salut, que va assumir el control d’aquests centres per la situació crítica de molts centres, vol garantir que aquests usuaris puguin tornar-hi amb seguretat. Ara per ara, ho podran fer aquells que viuen en residències que no tenen cap cas positiu.

Abans, però, els usuaris hauran d’haver donat negatiu en una prova diàgnostica de PCR. Aleshores, se’ls farà un aïllament preventiu de 14 dies a la residència per corroborar que no estan infectats. En canvi, a les persones d’edat avançada que fins ara han estat ingressades a l’hospital o a un centre sociosanitari no se les aïllarà perquè, segons Salut, en aquests casos ja s’ha garantit l’aïllament.