La segona fase del Programa Orfeu, que preveia que els laboratoris de les universitats catalanes fessin milers de proves de PCR per detectar el coronavirus, finalment no s’activarà. El pla no seguirà avançant perquè el sistema sanitari de Catalunya ja té capacitat per fer fins a 20.000 tests diaris, segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, que considera que “no és necessari” avançar amb el programa que el govern català va aprovar a l’abril.

Aquest pla de detecció massiva de covid-19 incloïa centres de recerca (fase 1), universitats (fase 2) i laboratoris privats (fase 3). Volia complementar la capacitat del sistema de salut català amb 170.000 noves proves de PCR en sis setmanes. Finalment, se n’han fet 18.000 (10 % aproximadament), segons fonts del departament. Aquests tests s’han prioritzat a residències de gent gran, centres de salut mental, centres de persones amb diversitat funcional i presons.

Malgrat que no s’activi la fase 2 del Programa Orfeu, la primera continua el seu curs segons els calendaris establerts, segons apunta el govern català. Tot i això, és possible que “no sigui necessari fer tots els tests de PCR que s’havien previst”.