tancament escoles barcelona

El sindicat UGT llança un crit d’alerta sobre les dificultats que tindran tant les escoles d’educació especial com els centres que atenen persones amb discapacitats per reobrir en la fase 2 de la desescalada pel coronavirus. “Totes les dificultats que hi pugui haver en una escola ordinària s’agreugen en escoles amb alumnes amb discapacitat”, subratlla Carme Ruiz, de la UGT. Explica, per exemple, que mantenir la distància de seguretat de dos metres és pràcticament impossible. O que per a nens que van en cadira de rodes, no és viable anar desinfectant tots els espais per on passen.

Les escoles d’educació especial podrien reobrir en la fase 2

A Catalunya hi ha 115 escoles d’educació especial, que atenen uns 7.400 alumnes. La UGT lamenta que, de moment, no s’hagi previst cap protocol específic per a aquests centres, que s’inclouen en el grup genèric d’escoles.

“Com haurem de fer menjador escolar amb nens amb problemes de deglució, amb sondes gàstriques o amb altres necessitats que requereixen un contacte directe amb el cuidador? Com podrem garantir la distància amb infants que tenen la necessitat d’abraçar-te contínuament?”, exclama Carlos Moreno, de la UGT. “No ens neguem que es puguin reobrir els centres, perquè entenem el perjudici que suposa per a aquests nens haver de quedar-se a casa. però no volem exposar unes persones que ja tenen patologies prèvies, amb uns serveis que no tinguin les garanties mínimes”, ha conclòs.

“Hem d’aprendre de les residències perquè no passi el mateix”

“Els centres han d’estar preparats per obrir. Però, si no ho estan, hem de tornar a passar el mateix de les residències per no fer les coses bé?“, es demanen des del sindicat. A banda de les escoles d’educació especial, els centres que atenen persones amb discapacitat, com centres de dia o ocupacionals, es troben en la mateixa situació.

De fet, la UGT reivindica la feina que s’ha fet a les residències i a les llars, on viuen més de 9.000 persones amb algun tipus de discapacitat, que no han tancat perquè eren un servei essencial. Denuncien que durant moltes setmanes han treballat sense el material de protecció ni els recursos necessaris. “La situació és de penositat. No ha passat res més perquè els treballadors, tot i les condicions, són molt professionals i han tret endavant un sector dificilíssim”, ha reblat Moreno.