El govern català en funcions ha comparegut per explicar la pròrroga de les restriccions i el confinament comarcal a Catalunya. El Procicat s’ha reunit aquest divendres per analitzar la situació epidemiològica i ha decidit allargar aquestes mesures durant una setmana més, fins al 26 d’abril. La Generalitat diu que ja treballa en el pla de reobertura que es posarà en marxa si els indicadors acompanyen a partir d’aquesta data. Des del Salut insisteixen que “necessitem aquests set dies dies per estabilitzar la corba i entrar de nou en regressió”.

No hi hagut explosió de casos per Setmana Santa

El govern ha decidit prorrogar durant una setmana més les restriccions vigents, tot i que “no hi hagut una explosió de casos” com a conseqüència de la Setmana Santa. “El creixement de principis de març s’ha mantingut constant i aquests darrers dos o tres dies comencem a entrar etapa estabilització”, ha dit el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol.

La pressió a les UCI, “molt, molt i molt elevada”

Tant el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, com el secretari de salut pública, Josep Maria Argimon, han destacat que s’està desaccelerant el ritme d’impacte assistencial, però que encara és alt. La xifra de crítics de covid-19 ingressats a les UCI continua al voltant dels 500 pacients. “Això és una tensió importantíssima per al sistema públic i comporta certa desprogramació de l’activitat ordinària”, ha remarcat Ramentol.

Des de Salut subratllen que no hi ha prou amb els indicis de reducció de casos: “Cal doblegar la corba de pressió assistencial a les UCI. Hem d’entrar de nou en una fase de regressió a Catalunya”.

El secretari de salut pública, Josep Maria Argimon, també ha insistit en què la pressió assistencial continua sent molt alta: “500 pacients a les UCI és una xifra molt, molt i molt elevada”, ha dit.

2 milions de vacunes a Catalunya

Des de Salut també han recordat que la campanya de vacunació avança a Catalunya al ritme que arriben els vaccins. Argimon ha destacat que ben aviat s’assolirà un fita: la dosi 2 milions.

“Una desescalada lenta però segura”

El conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha assegurat que malgrat que les mesures s’allarguin una setmana més, tant el seu departament com el de Salut, “ja estan treballant el que ha de ser el pla de desescalada”, ha dit, però ha remarcat que arribarà quan arribi. En aquest sentit, ha puntualitzat “no podem dir el 26″ perquè tot dependrà de si es donen els elements i les dades ho permeten.

Serà una desescalada lenta però segura” ha repetit. Sàmper ha subratllat que sectors com la cultura, la restauració, els parcs temàtics o l’oci nocturn poden començar a tenir ja la visió que el govern ja pot gestionar aquests àmbits amb uns elements i restriccions diferents. “Es tracta de fer plans sectorials” ha puntualitzat, “per quan toqui”.

El confinament per vegueries, de moment, no

Tot i que en els darrers dies, des del govern en funcions s’ha obert la porta a un confinament per vegueries, finalment el Procicat ha decidit mantenir durant uns dies més les restriccions de mobilitat actuals.

El mateix conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, va assegurar en els dies previs a la compareixença d’aquest dimecres, que el govern havia estat estudiant confinaments territorials diferents, a la carta, però que tot dependria de l’ocupació a les UCI.