La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, assegura que actualment el que més preocupa és “l’impacte dels casos en els ingressos”. Ho ha dit en la compareixença de Salut per explicar l’evolució creixent de la pandèmia. Afirma que des del cap de setmana han notat un increment preocupant d’hospitalitzacions de persones per sobre dels 50 anys, en les quals la malaltia és més greu. Aquest dimecres hi ha 565 persones hospitalitzades per covid a Catalunya. Assegura que en el cas que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no avali l’ampliació del passaport covid a sectors com la restauració, gimnasos i residències de gent gran, “no hi ha un pla B”. Espera que el document que s’ha enviat a l’alt tribunal se’l llegeixin amb cura perquè “les propostes són molt concretes i en uns àmbits molt justificats d’aplicació.

Cabezas assegura que la “letalitat està molt baixa, d’un 0,3 %”. Les hospitalitzacions se situen en el 5 % i les UCI, en menys de l’1 %. Segons explica, aquesta onada es comporta de manera molt similar a la cinquena i “molt millor que les altres onades en què no teníem vacunació”.

Campins considera que s’hauria d’ampliar el passaport de la covid a més sectors

Magda Campins, presidenta del Comitè Científic Assessor del Departament de Salut, ha assegurat en la seva intervenció que es té evidència de risc alt de contagi als espais interiors poc ventilats on es retira la mascareta, es menja i es beu sense distància. Els exemples que ha posat són: restaurants, gimnasos, esglésies, teatres i cines, festes, concerts, festivals musicals, grans esdeveniments esportius, sanitaris, i visites als hospitals. És en aquests espais on es considera que s’hauria de fer ús del passaport de la covid per tallar cadenes de transmissió. Aquesta és la proposta de “màxims” que va enviar el comitè assessor a Salut i ha admès que posar en marxa la mesura no es fàcil. De moment, el departament ha decidit ampliar-ne l’ús només a la restauració, els gimnasos i les residències de gent gran. Campins ha explicat que, segons el semàfor que calcula en quin punt es troba la pandèmia, actualment el risc és alt a Catalunya.

L’anàlisi pública de les dades s’ha fet hores abans que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es pronunciï sobre si avala o rebutja l’ampliació del passaport de la covid. El govern de la Generalitat ha demanat a la justícia ampliar l’ús del certificat a la restauració, gimnasos i residències de gent gran.

Preocupació pels casos de contagis detectats

Aquest dimarts la portaveu del govern, Patrícia Plaja, va reconèixer que la pandèmia “té una tendència a l’alça preocupant”, més encara per la proximitat del pont del desembre i les festes de Nadal. Plaja va explicar que l’ampliació del passaport de la covid vol evitar més restriccions d’aforament i d’horaris o, fins i tot, haver de tancar alguns sectors. De fet, el govern no descarta ampliar-ne l’ús a altres àmbits com ara la cultura.

Més de 500 hospitalitzats i més d’un centenar a les UCI

En els últims dies les dades sobre els contagis s’han incrementat sensiblement. Les hospitalitzacions han tornat a sobrepassar el llindar dels 500 ingressats, com a finals de setembre. Els crítics a les UCI també han superat la barrera dels 100 i se situen ja en 127 pacients. També augmenten les visites al CAP per covid. Els centres d’atenció primària van fer 11.355 visites aquest dilluns, un 36 % més que la setmana passada.