El govern de la Generalitat demana l’aval judicial per implantar el passaport de la covid als interiors de bars i restaurants, gimnasos, centres esportius i residències de gent gran. L’increment de contagis arran de les variants delta i delta plus ha fet prendre aquesta decisió amb la intenció que la mesura entri en vigor la nit de dijous a divendres. El govern assegura que la iniciativa pretén evitar restriccions més importants, com tancar locals o restringir-ne horaris. Fins ara, el certificat de la covid només és necessari per accedir als locals d’oci nocturn i per a les celebracions amb ball en interiors com ara casaments.

El govern ha defensat que només ampliaria l’ús del certificat si la incidència de la pandèmia amenaçava sectors i activitats amb noves restriccions que obliguessin a limitacions d’aforament, horaris o limitar activitats. Malauradament, tornem a estar en aquest punt
Patrícia Plaja, portaveu del govern

En la restauració, la restricció s’aplicarà només a l’interior dels locals, no a les terrasses. I a les residències de gent gran, la mesura afecta les visites. El govern ha matisat que en aquest últim cas, “als visitants dels residents, si no estan vacunats, se’ls farà un un test d’antígens abans d’accedir-hi”.

Plaja: “La mesura no fa obligatòria la vacunació”

L’anunci l’ha fet la portaveu del govern, Patrícia Plaja, després que s’hagi reunit el Consell Executiu i també la comissió delegada en matèria de covid de la Generalitat. Segons Plaja, “Catalunya ha de fer nou pas en la lluita contra la covid”. Ha afegit que la mesura no fa obligatòria la vacunació, perquè el certificat es pot aconseguir, també, acreditant que no es té la malaltia amb un test PCR o d’antígens. Ara bé, el que sí que s’ha demostrat, diu, és que l’ús d’aquesta eina incentiva la vacunació.

Per poder-ho fer efectiu, però, cal l’aval del Tribunal Superior de Justícia, que s’espera que es pronunciï els propers dies. Aquest dilluns, al País Basc, la justícia ho va rebutjar amb l’argument que la restricció es volia aplicar de forma “indiscriminada”. Tot i això, el govern català confia que el TSJC avalarà els criteris “curosos” que s’esgrimiran en la resolució que s’hi farà arribar. Una resolució que tindrà una vigència inicial de 15 dies.

No es descarta ampliar-ne l’ús a teatres i cinemes

Sobre la possibilitat que l’ús del certificat de la covid s’acabi implantant a altres sectors, com ara el cultural, Plaja ha apuntat que “el que ens marcarà la necessitat de noves mesures seran les dades”. En aquest sentit, ha dit que “caldrà veure l’evolució [de la covid] dels propers dies”. També ha fet esment de la proximitat del pont de desembre i les festes Nadal, dos períodes que propicien l’increment d’interaccions socials i, per tant, de transmissió del virus.

Una decisió avalada pels científics

La decisió s’ha pres després que el Comitè Científic Assessor de la Covid n’hagi estudiat la conveniència. La presidenta del comitè, Magda Campins, ha defensat públicament la implantació del passaport de la covid en altres àmbits, a banda de l’oci nocturn, per evitar mesures més restrictives. Campins defensa que “estem en una època de l’any complicada“, per la circulació de virus respiratoris i l’arribada de la variant delta plus a Catalunya.

Es dona el cas que el Departament de Salut ja va plantejar la possibilitat d’implantar el passaport de la covid per accedir a determinades activitats a mitjans de setembre. La conselleria, fins i tot, va demanar al Govern espanyol que ho estudiés, tot i que l’endemà mateix la portaveu del govern català, Patrícia Plaja, va desmentir que estigués sobre la taula implantar-lo.

La Comissió de Salut Pública planteja canvis en els horaris

També aquest dimarts, s’ha fet públic que les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat estan estudiant, a la Comissió de Salut Pública, elevar els llindars de risc de contagi de la covid-19. Això implicaria que l’horari de la restauració s’avançaria a les 23 h i, el de l’oci nocturn, a la 1 h. Ara bé, en aquest cas, es tractaria d’una recomanació que els governs autonòmics podrien aplicar als seus territoris o no. Catalunya ja s’ha pronunciat en contra d’aplicar restriccions horàries.