El govern català ha decidit ampliar l’ús del passaport covid a la restauració, els gimnasos i les residències de gent gran. En el cas de la restauració es demanarà per accedir als interiors i no a les terrasses. Ho ha anunciat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, després de la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts. Ja fa dies que s’havia obert el debat després que els contagis s’hagin disparat les darreres setmanes. Plaja ha afirmat que la situació de la pandèmia té una “tèndència a l’alça preocupant”.

La portaveu ha explicat que quan la mesura entri en vigor es faran controls per garantir que sectors que hagin de fer ús certificat covid estiguin respectant la norma. “Seran control al·leatoris”, ha afirmat.

Plaja no descarta la implantació del certificat a la cultura

Plaja ha assegurat que no es descarta ampliar el passaport de la covid a la cultura, com els cinemes i teatres si la incidència de coronavirus no afluixa.

L’ampliació necessita l’aval de la justícia

El govern enviarà ara el redactat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) que decidirà si avala la mesura. La Generalitat preveu que entri en vigor la nit de dijous a divendres. Caldrà veure, però, què decideix el tribunal després que al País Basc la justícia hagi rebutjat la mesura del govern perquè el passaport sigui obligatori en discoteques, concerts o restaurants amb un aforament de més de 50 persones. El tribunal considera que no es pot justificar l’aplicació de la mesura de forma “indiscriminada”.

Els experts, favorables a l’ampliació del certificat de la covid

Fa dies que el govern reconeix que l’ampliació de l’ús del passaport de la covid, més enllà de l’oci nocturn i les celebracions amb ball, era una possibilitat per frenar l’increment de contagis sense haver de tornar a les restriccions. De fet, l’executiu va encarregar un informe sobre aquesta mesura al Comitè Científic Assessor. Tot i que no ha transcendit el contingut d’aquest document, diversos membres d’aquest comitè d’experts s’han manifestat aquests últims dies a favor de l’ampliació del certificat. És el cas de la presidenta del comitè, Magda Campins, que considera necessari “avançar-nos als esdeveniments” davant l’increment de casos.

També la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, s’hi ha mostrat favorable i aposta per aplicar-lo a restaurants, festes i teatres o cinemes. “Són llocs tancats on s’acumula molta gent”, argumenta.