El director d’Anàlisi i Desenvolupament Global de l’ISGlobal, Rafael Vilasanjuan, assegura que la pandèmia no està controlada i que la pressió assistencial en aquesta sisena onada va a l’alça. Vilasanjuan ha remarcat que la primària està hipertensionada, i a les UCI s’ha superat el llindar del centenar de crítics. Per això, s’ha mostrat molt contundent amb les persones que no es volen vacunar: “Aquest egoisme, en algun moment s’ha de pagar”, ha dit en una entrevista al ‘Cafè d’Idees’ de La 2. En aquest sentit, s’ha mostrat partidari de plantejar que aquestes persones assumeixin part de la despesa sanitària.

Apel·la a la responsabilitat col·lectiva

Vilasanjuan ha reiterat que vacunar-se s’ha de veure com una responsabilitat col·lectiva. “Quin cost té una nit d’UCI per a la sanitat pública?”, s’ha preguntat, i ha remarcat que al final, són diners que surten dels impostos i, per tant, que paguem tots. Per això, considera oportú plantejar si aquestes persones no tenen una responsabilitat amb la despesa que està generant per no haver-se vacunat. “Si ara un 80 % de les UCI són gent no vacunada alguna cosa ens està dient això”, ha insistit.

La vacuna és una eina de protecció col·lectiva, tant com individual. Si tu i jo, tots dos, estem vacunats no hi ha problema; si un dels dos no ho està, la probabilitat que l’altre es contagiï tot i que estigui vacunat és molt elevada.”
Rafael Vilasanjuan, director d’Anàlisi i Desenvolupament Global de l’ISGlobal

El director d’Anàlisi i Desenvolupament Global de l’ISGlobal també ha reconegut que això ara per ara, no és factible. “Crec que és impossible en un sistema sanitari universal“, ha admès. En aquest sentit, caldria una llei que passi totes les “traves judicials” ha sentenciat.

“El passaport de la covid és poc efectiu”

Sobre l’ampliació de l’ús del passaport de la covid, Vilasanjuan ha assegurat que serà poc efectiu per aturar els contagis i tampoc no creu que aconsegueixi que es vacunin tots aquells que encara no ho han volgut fer. Vilasanjuan ha fet una crida a la prudència i ha remarcat la importància de l‘ús de la mascareta, essencial per poder contenir els contagis.