Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Foto: Hospital de Sant Pau

Tres hospitals de l’estat, entre els quals l’Hospital de Sant Pau, treballen conjuntament per millorar el diagnòstic de persones amb covid-19 a través de la intel·ligència artificial. En concret, els radiòlegs dels tres centres han sumat esforços per desenvolupar models de diagnòstic automatitzats partint de radiografies de tòrax.

Tenint en compte que l’alteració principal dels pacients de coronavirus és respiratòria, les radiografies de tòrax s’han convertit en una prova de cribratge inicial. I en aquest context, s’ha demostrat que la intel·ligència artificial és una eina útil per analitzar el gran nombre d’imatges que arriben i detectar-hi troballes subtils. En paraules del cap de radiologia de l’Hospital 12 d’Octubre de Madrid, José Abillos, “la intel·ligència artificial ens permet analitzar un gran nombre d’imatges de manera gairebé automàtica i amb gran precisió”.

Un model amb precisió del 89 %

Per millorar el procés, els responsables de radiologia dels tres hospitals han creat una plataforma d’aprenentatge federat, que ha permès crear un model de diagnòstic global. Aquest model millora significativament les versions locals amb una precisió del 89 % i permet “disminuir la càrrega de treball, al mateix temps que s’agilitza el diagnòstic”. Tot plegat, segons els impulsors de la iniciativa, preservant la privacitat dels pacients.

Passaport covid: com aconseguir-lo?

Tot el que cal saber sobre com obtenir el certificat covid