L’estiu sense, pràcticament, turistes ha causat un autèntic daltabaix als establiments a la Rambla, un dels carrers que més depenen del client estranger. Només cal passejar-hi per veure un paisatge insòlit ple de persianes abaixades, terrasses buides i hotels tancats. Les que més resisteixen, per ara, són les botigues de records, que, això sí, agonitzen.

Arjan Nathurmal, propietari d’una de les botigues de records més antigues del passeig, ha explicat a betevé que la mitjana d’ingressos diària és de 20 euros. “Amb això no paguem ni la llum”, assegura. La seva família fa més de 50 anys que regenta aquesta botiga i mai havia viscut una situació tan límit: “No podem aguantar gaire més en aquesta situació, ja he hagut de tancar l’altra botiga”.

David Bhagtani és l’encarregat d’un altre dels negocis més veterans, La Virreina, al número 116. Assegura que els propietaris, la seva família, estan posant diners de la seva butxaca per mantenir el negoci obert. No volen deixar un lloc de privilegi a la ciutat: “Els més antics aguantem com podem perquè entenem que la covid-19 no durarà per sempre”.

Sobreviuen una vintena de botigues de records

De les més de 30 botigues de records que hi ha a la Rambla, una de cada tres està actualment tancada. Malgrat tot en sobreviuen una vintena. Si ens fixem en el global d’establiments, incloent-hi hotels i restauració, el percentatge de locals que han hagut de tancar puja fins al 40 %.

De totes aquestes persianes abaixades caldrà veure quantes ho estan de manera definitiva. Hi ha qui espera que passi el pitjor per tornar a reobrir el negoci.