El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que s’han desprogramat 17.000 vacunacions d’AstraZeneca després que el Govern espanyol hagi decidit suspendre durant 15 dies la vacuna d’AstraZeneca pels casos de trombosi.

Argimon ha explicat que des d’aquest dilluns el 061 ha rebut un miler de trucades de persones per demanar informació sobre la vacuna d’AstraZeneca. El secretari de Salut Pública també ha dit que quan es va suspendre la vacunació amb AstraZeneca la gent que es trobava als punts de vacunació ho va entendre. Argimon ha remarcat que malgrat aquesta aturada el pla de vacunació continua amb els vaccins de Pfizer i Moderna. El secretari de Salut ha explicat que s’han desprogramat al voltant de 17.000 vacunacions previstes d’AstraZeneca.

Argimon: “No hi ha cap vacuna que no tingui efectes adversos”

Argimon ha insistit que “no hi ha cap medicament ni vacuna que no tingui efectes adversos”. Ha assenyalat que un assaig clínic pot incloure fins a 50.000 persones. Per tant, quan es tracta d’esdeveniments adversos d’un cas cada un milió Argimon ha dit que difícilment apareixeran en un assaig. Igualment, ha remarcat que encara no s’ha establert una relació de causalitat entre la vacuna i els casos de trombosi detectats i cal esperar el pronunciament de l’Agència Europea de Medicaments (EMA).

D’altra banda, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha explicat que aquesta setmana s’han rebut 84.200 dosis de Pfizer, 42.000 de Moderna i 37.200 d’AstraZeneca, que en aquest últim cas de moment no s’utilitzaran.

Durant la roda de premsa també hi ha intervingut la responsable de farmacovigilància de la Fundació Institut Català de Farmacovigilància, Glòria Cereza. La doctora ha insistit que la suspensió cautelar de la vacuna d’AstraZeneca s’ha produït per la detecció d’alguns casos de trombosi dels sinus venosos cerebrals, que són molt rars en la població en general. Cereza ha dit que els símptomes que es poden donar en aquesta malaltia són cefalees d’una intensitat molt significativa i incapacitants, amb alteracions visuals i vòmits de forma reiterada.

23,2 % de vacunes d’AstraZeneca administrades

El Departament de Salut ha informat que del total de vacunes administrades a Catalunya un 68 % corresponen a Pfizer, un 23,2 %, a AstraZeneca i un 8,8 %, a Moderna.

D’altra banda, un total de 148.277 treballadors essencials havien rebut a Catalunya la primera dosi d’AstraZeneca abans que aquest dilluns se’n paralitzés la vacunació. Això representa un 57,8 % dels treballadors essencials amb la primera dosi. Per tant, prop de la meitat hauran d’esperar l’informe de l’EMA per rebre la segona dosi del vaccí.