vacuna astrazeneca

El Govern espanyol ha suspès temporalment l’administració de la vacuna d’AstraZeneca pels casos de trombosi detectats. De la mateixa manera, Salut ha aturat la vacunació amb AstraZeneca a Catalunya, però Sanitat ja ha anunciat que el procés de vacunació es reprendrà dimecres, 24 de març. Com està afectant la suspensió temporal a la població que ja ha rebut la primera dosi d’aquesta vacuna per la covid? Quins són els efectes secundaris de la vacuna d’AstraZeneca?

A continuació donem resposta als dubtes principals sobre la vacuna d’AstraZeneca després de la suspensió temporal de l’administració i com pot afectar la ciutadania i la campanya de vacunació.

Per què s’ha suspès la vacunació amb AstraZeneca?

L’executiu espanyol va assegurar que es tracta d’una aturada temporal i que va prendre’s de forma cautelar fins que el Comitè de Farmacovigilància, el PRAC, es pronunciés sobre la relació entre l’administració de la vacuna i els casos de trombosi que s’han detectat. Aquest dijous, 18 de març, l’Agència Europea de Medicaments ha conclòs que la vacuna d’AstraZeneca és segura i eficaç i que no es pot establir una relació directa entre aquesta i els casos de trombosi. Immediatament després, el Ministeri de Sanitat ha anunciat que reprèn la vacunació a partir de dimecres, 24 de març.

En total, s’han detectat una trentena de casos de trombosi a Europa. A Espanya en concret, s’han detectat tres casos de trombosis rares.

vacuna AstraZeneca

Quants països han aturat l’administració de la vacuna?

Espanya ha seguit l’exemple d’altres països d’Europa que també han decidit paralitzar la vacunació amb AstraZeneca. La llista és llarga: Dinamarca, Noruega, Islàndia, Àustria, Estònia, Noruega, Alemanya, França i Itàlia.

Quins són els efectes secundaris de la vacuna d’AstraZeneca que s’han detectat?

Les reaccions provocades per les vacunes contra la covid-19 són similars a les de qualsevol altre vacuna: dolor i inflamació en el punt on es fa la punxada, cansament, dolor muscular, malestar general, mal de cap, mareig i nàusees, febre alta i calfreds. Tots aquests efectes poden durar entre cinc i set dies, tot i que la majoria es produeixen en els dos o tres primers dies.

A banda, en algunes ocasions també es pot produir una inflamació dels ganglis que pot allargar-se fins a dues setmanes. Es tracta d’una reacció possible que segons els experts és un senyal que el sistema immunitari està responent al vaccí.

De moment, però, no hi ha evidència científica que el vaccí d’Oxford estigui relacionat amb els casos de trombosi que s’estan analitzant.

Què passa si ja he rebut la primera dosi?

Les autoritats sanitàries han donat un missatge de tranquil·litat a les persones que ja han rebut una dosi de la vacuna d’AstraZeneca, tot i que no han detallat què passarà amb les segones.

No obstant això, des del Ministeri de Sanitat subratllen que els casos específics de trombosi detectats s’han produït en una de cada 1.700.000 persones vacunades. També remarquen que, de moment, no s’ha demostrat una relació causal entre l’administració del vaccí i aquests casos i que la suspensió és temporal, durant 15 dies.

En principi, les persones que han rebut la primera dosi del vaccí haurien d’haver estat vacunats amb la segona en un termini d’entre quatre i 12 setmanes.

Quines persones han estat vacunades amb AstraZeneca?

La vacuna d’AstraZeneca fins ara s’estava administrant a persones de diferents col·lectius de treballadors essencials, amb la restricció que siguin menors de 55 anys.  

Dins del col·lectiu de treballadors essencials hi ha:

  • Professionals de la salut que treballen en contacte amb pacients: fisioterapeutes, farmacèutics i auxiliars d’oficina de farmàcia, psicòlegs clínics, terapeutes ocupacionals, òptics, optometristes, protètics dentals, odontòlegs, higienistes, logopedes, veterinaris, nutricionistes, podòlegs i estudiants de la salut.
  • Personal dels centres educatius: docents i la resta de la plantilla de les escoles.
  • Personal de serveis públics essencials: Mossos d’Esquadra, Policia Local, professionals de serveis penitenciaris, Guàrdia Urbana, Protecció Civil, professionals del Servei d’Assistència Domiciliària i Bombers.

A Catalunya la xifra acumulada de vacunacions és de 889.777 i 244.438 persones ja han rebut la segona dosi.

Per què Espanya no ha administrat la vacuna d’AstraZeneca a majors de 55 anys?

Espanya va decidir no administrar la vacuna d’AstraZeneca a adults majors de 55 anys per la “manca d’evidències científiques” sobre l’eficàcia en aquest grup d’edat.

Tot i que hi hagut força debat sobre aquesta restricció i des de Salut s’ha reclamat insistentment ampliar-ne l’edat de vacunació, finalment el Ministeri de Sanitat ha decidit ajornar la decisió arran dels casos de trombosi detectats.

Aquesta suspensió posa en risc el calendari del pla de vacunació a Catalunya?

El Departament de Salut ha anunciat que deixarà d’administrar 127.000 vacunes d’AstraZeneca els propers dies. És un entrebanc que se suma als problemes de subministrament que hi hagut fins ara. L’aprovació de la vacuna de Janssen i l’augment de les dosis de Pfizer poden compensar aquesta aturada.

De moment, segons el pla de vacunació la immunitat de grup està prevista per a finals d’estiu, quan el Govern espanyol calcula que s’haurà vacunat el 70 % de la població