92 equipaments educatius de Barcelona tindran els entorns pacificats a finals del 2021. L’Ajuntament ha anunciat que accelerarà el desplegament del programa Protegim les Escoles, amb actuacions en 66 entorns escolars durant el 2021, 13 més dels que es plantejaven a l’octubre. Durant el 2020 ja es van pacificar 26 entorns escolars.

Aquesta acceleració del programa es fa tenint en compte les reclamacions de famílies i comunitats educatives que, des de fa mesos, surten cada dues setmanes al carrer per demanar que les escoles siguin espais més segurs i lliures de soroll i contaminació. Amb aquestes actuacions el consistori preveu que se’n beneficiïn 31.845 alumnes, que disposaran d’un espai urbà pacificat amb “un aire de més qualitat, més espais de trobada i menys accidentalitat i soroll”, segons el consistori.

Pacificació entorns escolars 2021

52 treballs entre juliol i agost

La Comissió de Govern ja ha aprovat el gruix dels projectes executius i 52 d’aquestes actuacions es faran entre juliol i agost, aprofitant les vacances d’estiu. Aquests projectes inclouen treballs per eliminar vuit carrils de circulació i pacificar 10 carrers amb prioritat pel vianant. Els projectes i calendaris per a la resta d’obres per arribar a les 66 escoles planejades per aquest 2021 els estan elaborant els districtes i es definiran properament. El 2021 es destinarà un pressupost de 4,46 milions d’euros a totes les obres d’entorns escolars i actuacions de mobilitat associades.

Actuacions insuficients per a veïns i famílies

Des de la plataforma veïnal Eixample Respira, en consens amb les 58 AFA i AMPA d’escoles de Barcelona han fet un comunicat on manifesten que, tot i que celebren la notícia d’aquesta acceleració del programa Protegim les Escoles, consideren que les actuacions són insuficients.

Nosaltres exigim que davant de totes les escoles de Barcelona hi hagi només un carril de cotxes.”
Guille López, portaveu Eixample Respira

En aquest sentit, insisteixen que si en algunes escoles es redueix el trànsit de cotxes a un sol carril, ho haurien de fer a totes. En el comunicat també han destacat que “la salut, benestar i seguretat dels infants i de tot el veïnat han de formar part d’un gran pacte de ciutat que els deixi al marge de les disputes polítiques curterministes”.