Tot i que el problema de base continua existint, la meteorologia sovint afavoreix o dificulta la dispersió de contaminants, fet que en fa variar la situació instantània i el pronòstic més immediat.

El vent i la pluja constitueixen els dos grans agents que afavoreixen la dispersió de contaminants, mentre que les altes pressions i la manca de ventilació fan que l’acumulació de contaminants costi de dispersar.

Quina és la qualitat de l’aire a Barcelona avui?

Divendres amb bona qualitat de l’aire. La pluja i el vent contribueixen a la dispersió dels contaminants i durant el pic matinal amb prou feines s’han superat els 40 µg/m3 de NO2. Al vespre els registres de NO2 s’han situat per sota els 20 µg/m3 arreu de la ciutat. El vent s’ha encarregat de dispersar els gasos contaminants i la pluja de la tarda ha facilitat la precipitació de les partícules.

Aquesta bona qualitat de l’aire es mantindrà durant la tarda i tot el cap de setmana. De fet, s’espera una millora clara de cara a demà i diumenge gràcies a un menor trànsit rodat combinat amb el vent i la pluja que continuarà descarregant a bona part del territori.

Què és el NO2?

El NO2 és un dels gasos contaminants principals que respirem diàriament a la ciutat, i un 80 % el produeixen els vehicles de motor. Es tracta d’un gas relacionat amb una incidència superior de problemes respiratoris.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) en recomana una mitjana anual que no superi els 40 µg/m3, per bé que es permet superar en una franja horària els 200 µg/m3 fins a un màxim de 18 cops anuals.

Quan s’activen els avisos per contaminació?

La Generalitat de Catalunya activa els avisos preventius en aquest sentit en el moment que dues estacions de mesurament o més superen els 160 µg/m3 i la previsió per a les 24 hores següents no indica millores significatives.