És el cinquè any que el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya organitza la Festa d’Arquitectura. Se celebra del 7 al 9 de maig als diferents districtes de la ciutat amb motiu de la Setmana d’Arquitectura, que també arriba a betevé i en forma de projeccions a les façanes.

A Gràcia, diumenge es farà la Festa del Silenci a la plaça de la Virreina, per prendre consciència sobre el soroll a l’espai públic, un problema de civisme i convivència que preocupa als veïns.

El problema del soroll a l’espai públic

D’11 a 12 h la plaça de la Virreina acollirà diferents activitats que giraran entorn del tema del soroll i que convidaran a fer silenci. A més es mesurarà amb sonòmetres el soroll durant la festa i es compararà amb els decibels d’altres dies. En aquest context el COAC promourà també un concurs d’idees. Volen anar més enllà d’aquest dia dedicat al soroll i, si cal, faran més festes del silenci.

És un començament, plantejar propostes a la ciutadania i l’Ajuntament per donar alternatives al fet de castigar. Creiem que podem intentar seduir i fer aquest esforç de conviure la part lúdica i el veïnat
Sandra Bestraten, Col·legi d’Arquitectes de Barcelona

Sonalls del silenci per fer a abaixar el volum

El COAC volia donar una resposta lúdica i creativa a la problemàtica del soroll a Gràcia. Per això han organitzat una intervenció efímera d’uns sonalls, ideats pel despatx gracienc Sala Ferusic Arquitectes. Són com unes pilotes gegants, polièdriques, amb formes tant de pentàgon com d’hexàgon o dodecaedre. I estan fetes de contraxapat de bedoll, un material molt utilitzat en fabricació digital.

A través d’una estructura de pals interiors i unes llavors, fa soroll. Permet prendre consciència dels decibels de l’espai i a poc a poc, a manera de sonall, anar abaixant la veu
Carles Sala, Sala Ferusic Arquitectes

S’hi han sumat les escoles de Gràcia i l’ETSAB

L’elaboració dels sonalls del silenci ha estat un projecte col·laboratiu. D’una banda, hi han participat les escoles Reina Elisenda, Nou Patufet i Rius i Taulet, amb l’elaboració dels pals de pluja que fan que els sonalls emetin el so que convida al silenci. De l’altra, els estudiants de l’ETSAB han construït les juntes dels sonalls amb màquines de control numèric als ateneus de fabricació.

Estructura d’un dels sonalls del silenci, elaborada a base de cilindres plens de llavors

Teatre sensorial i intercanvi d’experiències

Amb el projecte dels sonalls els alumnes han pogut treballar la innovació, sistemes de computació en el disseny i fabricació digital. Diumenge podran ajudar la ciutadania a prendre consciència del soroll, quan els facin rodar per la plaça de la Virreina. També en podran prendre consciència amb un recorregut sensorial del Teatre dels Sentits i amb l’activitat de la veu de la memòria podran compartir experiències sobre el silenci.