canodrom

La reurbanització de la plaça del Canòdrom ja té data, després de més de 10 anys d’espera. Les obres començaran a finals d’any i es preveu que estiguin enllestides el 2023. La zona es convertirà en un espai enjardinat i d’ús ciutadà en què hi haurà un lloc per als actes a l’aire lliure, una àrea per a gossos i jocs infantils, entre altres. Tot plegat, s’ha acordat en el marc d’un procés participatiu amb els veïns.

Les obres implicaran renovar totalment la zona i demolir tots els paviments que hi ha. També se’n canviaran els fanals, els senyals verticals i el mobiliari urbà. Tot i això, es conservaran alguns dels arbres per completar una zona enjardinada amb 2.245,5 metres quadrats de verd amb arbres, plantes aromàtiques i zones d’herba i ombra. En total, les obres tindran un cost de 3 milions d’euros.

El canvi climàtic, en el punt de mira

L’enjardinament permetrà, segons l’Ajuntament, reduir l’efecte “illa de calor” i permetrà fer baixar les temperatures entre 3 i 5 graus. La zona tindrà una malla de camins que preveuen els desplaçaments més usuals i que permeten recórrer un espai que té un pendent del 2 %.

El projecte, però, també vol evocar el passat del Canòdrom i per això s’ha conservat una pista d’uns quatre metres d’ample, que estarà envoltada de vegetació. D’aquesta manera, es recordarà l’antiga pista de curses per a gossos llebrers, que quedava oculta darrere els murs del recinte.

Més enllà de l’entorn, l’antic edifici del Canòdrom també està pendent de renovació, amb propostes com fer-hi una cafeteria, modificar l’entrada principal o canviar els tancaments de l’escala exterior. El Canòdrom està protegit i inclòs al Catàleg de patrimoni arquitectònic historicoartístic de la ciutat, ja que és l’únic edifici que es conserva a Barcelona amb una estructura metàl·lica singular i que data de després de la guerra. Des que va tancar les portes el 2006, s’hi ha instal·lat l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica.