El Canòdrom s’anomena des del novembre passat Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica. El canvi de gestió de l’equipament ha implicat una reorientació de la seva activitat i també una major obertura al barri i a la ciutadania. L’espai se centra ara en la promoció, foment i formació en matèria de tecnologia oberta i participació ciutadana.

Espais de residència per a projectes vinculats a la ciència i tecnologia ètica i democràtica

La gestió de l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica estarà els propers anys a càrrec de la cooperativa Colectic. L’equipament públic s’ha especialitzat en el foment i en l’accés a les tecnologies lliures, als drets digitals i a la relació entre tecnologia i democràcia. La voluntat és mostrar com les tecnologies es poden posar al servei de la ciutadania perquè aquesta pugui participar activament en la vida pública de la ciutat. En aquest sentit, l’equipament acollirà els propers dos anys nou projectes de residències escollits en una convocatòria pública que es va fer al febrer i a la qual es van presentar 17 propostes.

Hi haurà unes 25 persones desenvolupant projectes entorn a la tecnologia i el gènere, la cultura digital, el programari lliure i la innovació digital
Arnau Monterde, director d’Innovació Democràtica de l’Ajuntament

Projectes de recerca amb les universitats

L’equipament també acollirà projectes de recerca a partir de convenis amb universitats i centres de recerca. De moment, l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica ha signat un conveni de col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya, amb laboratoris de recerca de la Universitat Pompeu Fabra i acollirà estudiants en pràctiques de diversos màsters de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’objectiu és incorporar també estudiants de doctorat i, fins i tot, dirigir projectes de recerca de màsters i tesis.

Formació en tecnologies lliures

L’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica oferirà un programa de formació tecnològic en l’àmbit dels programaris lliures. S’oferiran tallers i cursos a tots els nivells, des dels més bàsics a nivells més avançats en temes de programació, dades i disseny. L’oferta formativa serà gratuïta o a cost reduït i estarà dirigida a persones de totes les edats. Per tal de desenvolupar aquestes activitats, l’equipament disposa de diverses aules d’informàtica i d’una antena Cibernarium.

Volem ser un laboratori on es treballa i s’experimenta amb la tecnologia però d’una manera propera i accessible per a tota la ciutadania
Arnau Monterde, director d’Innovació Democràtica de l’Ajuntament

Grades tecnològiques per a tota la ciutadania

Un dels programes que es manté és el de Grades Obertes. Es tracta d’una programació cultural periòdica que té la intenció de connectar l’equipament amb el barri. El programa inclou activitats culturals com cinema a la fresca, teatre, exposicions o xerrades. Ara s’incorporarà també un punt d’assessorament i acompanyament per als veïns que necessitin suport en temes tecnològics.

La gran novetat, però, serà la reobertura de les grades per a ús ciutadà després de quatre anys tancades. L’espai més emblemàtic de l’equipament, des d’on antigament el públic mirava les carreres de llebrers, té cobertura WiFi d’alta resolució i està preparat amb endolls cada dos metres. És, per tant, un punt on es poden desenvolupar activitats formatives i lúdiques que necessitin d’accés a internet. La idea és que l’accés a les grades sigui lliure i s’hi pugui circular amb llibertat.