Els veïns del Congrés i els Indians fa més de 10 anys que esperen la reurbanització de la plaça del Canòdrom. La plaça es va crear el 2010, quan l’Ajuntament va adequar de manera provisional l’espai lliure que va deixar el tancament del Canòdrom Meridiana el 2006. Des de llavors, tot i que hi ha un projecte fet, la reforma no s’ha dut a terme.

La plaça ocupa l’espai per on corrien els llebrers quan el Canòdrom funcionava. Llavors, es va condicionar l’esplanada i s’hi va posar arbrat nou, una zona infantil i s’hi van instal·lar elements de gimnàstica per a gent gran i una pista de bàsquet. Aquesta reforma, però, era provisional en espera de la reurbanització definitiva, en la qual es treballa des de fa anys.

Els veïns han penjat parcartes als pisos

Cansats d’esperar, els veïns han penjat pancartes als edificis de l’entorn de la plaça del Canòdrom per reclamar la reurbanització de l’edifici que fa 12 anys que reclamen. La mobilització del veïnat s’ha incrementat els darrers mesos perquè temen que la reforma no es farà en aquest mandat.

Quan la plaça estigui arreglada, cadascú tindrà el seu lloc”
Isabel Vidal, AV Congrés i els Indians

Els veïns demanen que s’hi actuï amb urgència perquè això milloraria la convivència en aquest espai. Segons l’Associació de Veïns i Veïnes del Congrés i els Indians, tenen problemes de sorolls a la nit, viuen persones sense llar a la plaça i surten rates i cuques. A més, alguns veïns també els molesta que els gossos s’hagin apropiat de la plaça perquè la gent els porta deslligats. “Arriba un punt en què ja estem farts, cansats dels problemes”, assegura la Isabel Vidal, de l’entitat veïnal.

El projecte inclou espais per a diferents usos

De fet, el projecte de reurbanització ja fa temps que està definit. La reforma, que ha tingut en compte les opinions dels veïns i entitats, proposa ampliar la zona verda i incorporar o millorar els equipaments existents. La plaça inclourà una ampliació dels jocs infantils, es crearà una zona d’esbarjo per a gossos, es posarà enllumenat i aparells nous al circuit de salut. A més, també hi haurà una àgora al centre de la plaça per fer-hi activitats i relacionar-la amb les grades de l’edifici del Canòdrom.

Dificultat per aconseguir els diners

El districte de Sant Andreu ha assegurat que el projecte executiu estarà enllestit aquesta primavera. En el darrer consell de barri, la regidora, Lucía Martín, va reconèixer que la pandèmia ha fet modificar els terminis, però afirma que hi estan treballant perquè és “una prioritat” d’aquest mandat.

Un cop estigui enllestit el projecte executiu, s’hauran de licitar les obres. La reforma d’aquesta plaça i els entorns tenen un cost d’uns tres milions i mig d’euros. La regidora de Sant Andreu ha reconegut que són força diners i que no els tenen absolutament garantits, però “s’hi deixaran la pell”. El districte s’ha compromès a convocar una reunió amb els veïns un cop estigui el projecte executiu enllestit.