Sabíeu que les temperatures a les ciutats poden arribar a ser fins a 10 graus més altes que en les zones rurals? Aquest microclima rep el nom d‘illa de calor i els experts adverteixen que pot tenir conseqüències negatives per a la salut. Fins al punt d’incrementar la taxa de mortalitat.

Aquesta és la principal conclusió de l’estudi que ha fet Koen de Ridder, expert en el tema, que ha desenvolupat un programa per a la Unió Europea. Per tal de fer l’informe, Ridder ha tingut en compte indicadors com la temperatura o la contaminació, entre d’altres. Amb aquests factors, ha fet simulacions del clima en 100 ciutats europees, com París, Londres, Berlín o Barcelona, en el qual avisa que els efectes d’aquest microclima poden ser molt greus.

De Ridder creu aquest microclima no tindrà una afectació directa en l’esperança de vida, tot i que es podrien provocar més ingressos hospitalaris o naixements prematurs. I és que afirma que la gent és sensible a les temperatures extremes. “Hi ha un increment de mortalitat en les èpoques de calor extrema i mor molta més gent que en temperatures regulars” sentencia Ridder, que explica que els estudis demostren que en època de temperatura extrema, fins i tot la gent més saludable pot acabant-ne sent víctima.

Com combatre l’illa de calor? 

Segons Koen de Ridder, per combatre l’efecte de l’illa de calor és essencial la conscienciació de la població. “Cal un bon pla d’acció detallat i alertar la població” explica Ridder, que afirma que només si la gent està avisada del que pot passar es podran prendre mesures.  Llavors, caldrà fer arribar a la població tot un seguit de guies, normes o regulacions a seguir. Preguntat per solucions més concretes, Ridder afirma que cal crear més espais verds urbans.

[vc_column][vc_btn title=”La UPC presenta solucions per intentar aconseguir refredar les ciutats” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fhttps://beteve.cat/societat/sant-andreu-nou-barris-raval-barris-mes-vulnerables-canvi-climatic/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column]