En els propers anys l’Hospital de Sant Pau afrontarà una gran reforma. Una de les grans novetats serà una clínica d’urgències per atendre exclusivament els majors de 65 anys. L’espai, també anomenat Qcare, tindrà 5.000 m2 i s’ubicarà en un nou edifici que es farà dins del recinte sanitari. La previsió és que estigui enllestit el 2025. Tot plegat forma part de la nova estratègia Més Sant Pau, que marca les línies principals i els objectius de la institució fins a l’any 2030. A més, el centre sanitari també ampliarà les instal·lacions. Això, però, no serà fins més endavant.

L’envelliment de la població

Segons els responsables del centre sanitari actualment 1 de cada 4 pacients de Sant Pau té més de 65 anys. A més, afirmen que l’any 2050 un terç de la població tindrà més de 65 anys i entre un 12 % i un 15 %, més de 80 anys. Expliquen que la vellesa s’associa a malalties cròniques, dependència i soledat i també a un augment de les urgències i de la necessitat de tenir llits d’hospitals. El director gerent de l’hospital, Adrià Comella, afirma que Sant Pau “vol fer un pas més” i que és “l’únic centre fora del continent americà amb l’acreditació GEDA (Geriatric Emergency Department Accreditation)”.

Una ampliació de 35.000 m2

En una segona fase del pla estratègic es preveu ampliar el recinte sanitari amb un nou edifici de 35.000 m2 (ara en té 110.000), que suposarà perllongar l’espai hospitalari. Ocuparà part de l’actual pàrquing situat a l’exterior del recinte. Això comportarà tenir més quiròfans i més espai per a l’atenció maternoinfantil. Segons els responsables de Sant Pau, amb la nova etapa, es crearà un model propi de gestió de dades i s’apostarà pel “big data” (dades massives) i les iniciatives d’innovació dels professionals. Posen com a exemple la Unitat Clínica d’Impressió en 3D transversal.