L’Ajuntament de Barcelona té en marxa un pla de regeneració urbana al barri del Besòs i el Maresme per fer millores en un àmbit de més de 5.000 habitatges. De moment encara s’estan fent inspeccions als edificis i les obres en el primer bloc -Messina, 11- haurien de començar, segons ha confirmat el consistori, abans de l’estiu. Ara bé, els veïns denuncien que encara no està clar quin percentatge del cost de la reforma energètica hauran d’assumir i es neguen que les obres tirin endavant.

El conveni, poc clar

Tareixa Pardo, de l’AV Maresme, explica que el conveni signat el 2021 per rehabilitar les primeres finques és molt clar pel que fa al repartiment del cost de la reforma estructural, però en canvi deixa obert qui assumirà els costos en matèria d’eficiència energètica. “Es tracta de l’import més alt perquè s’hi inclouen, per exemple, els balcons o les cobertes”, assegura Pardo.

En concret, el conveni signat per l’IMU i la comunitat de propietaris de Messina, 11 —facilitat pels veïns a betevé— concreta que en el cas de les patologies estructurals, el pressupost protegible serà del 85 % i el 15 % restant l’hauran d’assumir els veïns. Pel que fa als ascensors, l’Administració es fa càrrec del 60 % i en el cas de la rehabilitació energètica no s’especifiquen percentatges i es diu que s’aplicarà “el que regulin els programes d’ajuda en rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de recuperació i transformació i resiliència”.

Molts dels edificis del Besòs tenen problemes, en alguns casos, fins i tot tenen el sostre esfondrat

Ajudes per a famílies vulnerables

Això sí, en el cas d’aquestes dues finques, dins el projecte pilot, l’Ajuntament preveu ajudes del fins al 100 % en matèria energètica en casos de famílies vulnerables que hi tinguin fixada la residència habitual. Unes ajudes complementàries que Pardo considera insuficients, ja que deixen fora moltes famílies que, per diverses raons, no hi tenen fixada la seva primera residència. “Propietaris que han hagut de marxar perquè els habitatges no són accessibles, per exemple, i hi viu un familiar”, concreta.

Els fons Next Generation, abans de l’estiu

A més, Pardo denuncia que se’ls va anunciar que la rehabilitació energètica aniria a càrrec dels fons Next Generation. Les condicions per accedir a aquests fons en el cas de la ciutat de Barcelona encara no s’han publicat, però sí que són públiques les bases de la convocatòria per a la resta de Catalunya, “i cobreixen molt menys dels que s’esperava”, adverteix Pardo.

L’àmbit d’actuació inclou uns 5.000 pisos, repartits en dues-centes comunitats de veïns

Des de l’àrea d’Urbanisme del consistori, donen un missatge de tranquil·litat ja que diuen que les condicions d’accés als fons europeus Next Generation en el cas de Barcelona encara s’estan debatent amb la Generalitat i el Consorci d’Habitatge de Barcelona. Asseguren que l’objectiu és mantenir i, en la mesura del possible, millorar les condicions establertes en les ajudes del 2021. A més, el consistori assegura que han mantingut sempre un diàleg obert amb els veïns i assegura que, abans de redactar la convocatòria, es farà una altra reunió amb les comunitats per explicar-la en detall. Els ajuts, segons fons del consistori, es podrien llançar abans de l’estiu.