Un de cada quatre metge s’ha plantejat deixar la professió durant la pandèmia com a conseqüència de les situacions viscudes, tot i que només un 2 % ha pres la decisió en ferm. Ho constaten els resultats preliminars d’un estudi sobre l’impacte de la situació sanitària en la salut dels metges i metgesses, un col·lectiu especialment vulnerable per la seva exposició a primera línia.

L’estudi, elaborat pel Col·legi de Metges de Barcelona, la Fundació Galatea i professores de l’IESE i de l’IEB-UB es basa en 1.648 enquestes fetes durant els mesos de juliol i agost. Els resultats posen de manifest que hi ha tres col·lectius que mostren pitjors indicadors de salut: les metges de l’atenció primària, els qui van treballar a les UCI o a les urgències, i els qui van autoconfinar-se per evitar contagiar les seves famílies.

L’atenció primària, entre els més afectats

Els professionals de l’atenció primària són, segons l’enquesta, els qui més es plantegen deixar d’exercir, un 31,7 %, enfront del 21,3 % dels qui treballen en hospitals. També són el col·lectiu que afirma sentir-se menys preparat per fer front al que queda de pandèmia del coronavirus (48,4 %, en comparació amb el 44,5 % dels qui exerceixen en hospitals). Entre les tasques que han hagut d’assumir els CAP hi ha les proves PCR.

Pel que fa als treballadors de les UCI i les urgències, el 68 % se sentien cansats sempre o molt sovint durant el confinament. El percentatge és molt superior al d’abans de la pandèmia, quan els qui es trobaven així no arribaven al 28 %. Més de tres mesos després del desconfinament, encara no s’han recuperat els nivells: gairebé el 50 % (47,4 %) encara se sentien cansats sempre o molt sovint durant el juliol i l’agost.

Entre els qui treballen en equip, els indicadors de salut física i emocional són millors. Aquests professionals asseguren que s’enfronten a menys conflictes ètics i menys estrès en el seu dia a dia perquè “les decisions i els problemes s’afronten de manera compartida”.

Més cansats i menys preparats per la segona onada

L’estudi també constata que un 42 % dels metges se senten més cansats i menys preparats per fer front a la segona onada de la pandèmia. En canvi, només el 27 % creuen que estan més preparats tant físicament com emocionalment i el 31 % consideren que ho afronten amb les mateixes eines.

Amb aquestes dades sobre la taula, els impulsors de l’estudi insten a reformar el sistema de salut actual per protegir els professionals. Reclamen, entre d’altres, recursos humans i econòmics suficients, més autonomia per als equips i professionals i formació per gestionar l’estrès. “La salut dels professionals de la salut ha de ser una prioritat de les autoritats sanitàries”, afirmen.